A kutyát is érinthetik a vírushelyzet okozta negatív hatások

Az új koronavírus által okozott életmódbeli változások, korlátozások a kutyákra is hatással voltak. A gazdik állandó stresszelése, szorongása sokszor rajtuk csapódott le, de akár a környezettől is átvehették – írja a Petplace.hu.

Forrás: petplace.hu2021. 09. 10. 15:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutyatréneri munka jelenleg hatalmas kihívással nézz szembe, mert jóval több, eddig nem gyakori vagy nem látott problémával van dolgunk. Bizony, ezt az elmúlt közel két évet ők is megérezték – a kutyákat is számos lehetséges módon érintheti a poszt-Covid.

Nézzük, mivel állunk szemben

Szeparációs szorongás: gyakran használt kifejezés, ami eddig tíz esetből maximum egyre, kettőre volt valóban igaz. A többi probléma háttere inkább a nem megfelelő foglalkozás volt, kevés fárasztás, energikus kutya esetén. Ez a szám most megfordulni látszik, hisz a home office teljesen felborítja a kutyák kötődési jelenségeit. A tünetek megjelenéséhez még csak nem is kell újra munkába állni, már egy boltba menéstől képes kiborulni a kutya. Most pedig, hogy egyre több gazdi tér vissza az otthoni munka kényelmes világából, hirtelen a nyakunkba zúdul a kutya otthoni ugatása, rombolása.

„Csak” szorongás: amihez még csak szeparáció sem szükséges, de látható jelei vannak a túlzott stressznek vagy a saját szorongásunk átragadásának.

Nagyon sok kutya képes spontán jelezni a pánikrohamot, még mielőtt észrevennénk. A gond az, hogy mivel sokan azzal sincsenek tisztában, hogy ez egy pánikroham, így nem érti a kutya viselkedését, és csak nő a feszültség a gazdi és kutyája között. A gyengébb idegrendszerű kutyák pedig átveszik ezt a lelkiállapotot.

A szocializáció hiánya vagy inkább a folyamat sérülése: mivel a legtöbb esetben nem megfelelő körülmények között történik egy új kutya szocializálása, azaz nem a megfelelő kutyákkal, emberekkel találkozik, így könnyen sérülés vagy trauma érheti már a korai időszakban.

Mit tehetünk?

  • Már az első jeleknél keressünk fel egy szakembert, aki segít kezelni a helyzetet.
  • Ebben az időszakban nagyon hasznosak a napközik, ahol megfelelő körülmények között tud szocializálódni és egy időre lekapcsolódni rólunk. Arról nem is beszélve, hogy így nekünk is jut egy kis időnk magunkra.
  • Tanítsuk önállóságra. Ha otthon vagyunk, akkor se legyen 0-24 kontakt közöttünk. Küldjük el a helyére pihenni, vagy használjunk szobaboxot.
  • Kössük le az energiáit, de ne csak fizikailag. Vizsgálatokkal bizonyították, hogy egy szellemileg kifárasztott kutya sokkal hosszabb és mélyebb alvási periódusokat él meg, mint ennek hiányában.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.