Ehet-e a macska zöldséget, gyümölcsöt?

Bár a macskák igazi kis ragadozók, néhányuk mégis erős vonzalmat mutat a zöldségek vagy épp a gyümölcsök iránt – írja a Petplace.hu.

Forrás: petplace.hu2021. 09. 07. 14:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zöldségekben lévő rostok és vitaminok jó hatással vannak ugyan a macskákra, de ennek ellenére a zöldségek fogyasztása nem alapvető fontosságú a cicáknak.

Vegetáriánus, vegán étrend a macskáknál egyáltalán nem kivitelezhető, ugyanis a húsban lévő taurin nélkülözhetetlen nekik.

Néhány kivétellel a macskák mindenféle zöldséget fogyaszthatnak, azonban célszerű a zöldséget nem magában, hanem köretként, zselés húsba, házi kosztba keverve tálalnunk. Nagy kedvenc a cukkini, articsóka, spárga, sárgarépa, padlizsán és más zöld leveles zöldségek, mint a fejes saláta és a rukkola. Ezek mind vitaminokban gazdag élelmiszerek, amelyeket azonban a főzés nagyrészt inaktivál. Ennek ellenére, azért, hogy emészthetőbbek legyenek, ajánlott inkább megfőzni őket.

És mi a helyzet a gyümölcsökkel?

Bár a macskák nem érzik és így nem is kívánják az édes ízt, alkalmanként megkóstoltathatunk velük egy-egy gyümölcsöt, színesítve ezzel étrendjüket, vitaminokkal, rostokkal tuningolva szervezetüket.
 

A zöldségekhez hasonlóan, gyümölcsöt is csak kis mennyiségben adjunk kedvencünknek, ügyelve annak cukortartalmára.

A túl édes, magas cukortartalmú gyümölcsök ártalmasak, viszont a magozott alma, a szeletelt banán, ananász, áfonya, eper, málna, szeder és szamóca kis mennyiségben jó választás lehet, ha fel akarjuk dobni macskánk étrendjét. Nyáron görög- és sárgadinnyével is próbálkozhatunk, illetve a kajszibarack és mangó is szabadon adható. A gyümölcsöket mindig mossuk meg, távolítsuk el a magokat, héjat, szárakat és vágjuk apró darabokra.

Tiltólistás a szőlő, a mazsola és a citrusfélék, de vigyáznunk kell a népszerű avokádóval is, ugyanis kedvencünkre nézve mérgező étel!

A teljes cikk, benne további tiltólistás zöldségekkel és gyümölcsökkel ITT olvasható el.

Borítókép: Pixabay

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.