Így enyhítheti a leghatékonyabban gyermeke fogzós panaszait

Kétféle szülő van: egyik azt sem tudja, hogy mikorra jött ki gyermeke összes foga, a másik pedig már kipróbálta az összes fogzást segítő gélt, tippet, trükköt és praktikát, de így is karikás szemmel kapaszkodik a kávéjába reggelente. A fogzást egy, a folyamatot nehezebben viselő gyerekkel bizony a szülők is együtt csinálják – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 18. 11:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogzós baba tüneteinek enyhítésére keresi tehát a módszereket a Gyógyzóna: cikkében nem gyógyszereket és gyógyhatású krémeket, géleket fognak ajánlani, főként, mivel az utóbbiakról az amerikai FDA is úgy véli, valódi megoldást nem nyújtanak, viszont kockázatokkal rendelkeznek, ráadásul nagyon hamar kimosódnak a baba szájából, így azt a hatást sem tudják kifejteni, amiért megvásároljuk őket. Inkább alternatív ötletekkel segítenek, hogy könnyebbek legyenek a fogzós napok.

Hűsítő rágnivalók

A baba örülni fog, ha valamilyen hűvös dolgot rágcsálhat, ezzel masszírozva ínyét. Vásárolhatunk rágókát, amelyet hűtőben tartva kellemesen hűvös rágnivalót tudunk a baba szájába adni, de vigyázzunk, nehogy fagyos legyen a rágcsa! Ha nincs otthon ilyesmink, mégis frissítő enyhülést kínálnánk a gyermeknek, akkor keressünk elő egy textilpelenkát, azt nedvesítsük be enyhén, esetleg hűtsük is le egy picit. A baba szívesen rágcsálja majd a pelenka érdes, hűvös felületét. Ha a gyerek már nagyobb és eszik szilárd ételt is, akkor hűtött falatokkal segíthetünk rajta.

Masszírozás

A rágcsálás azért segít a fogzó gyermeknek, mert masszírozza az ínyt: ezt mi magunk is megtehetjük. Fontos, hogy masszírozás előtt alaposan mossunk kezet! A baba ínyét tiszta ujjunkkal simogatva, dögönyözve tudunk segíteni a diszkomfortérzet enyhülésében. A módszert akkor nem ajánljuk, ha a gyermeknek már több foga is kint van – azok az éles kis fogacskák már igencsak erőset tudnak harapni.

Variációk rágókára

Egyre nagyobb divatja van azoknak a szilikonrágókáknak, amelyek a gyermek játékszerei vagy éppen az anya ékszerei is lehetnek egyben. Az FDA ezekkel kapcsolatosan is figyelmezteti a szülőket arra, hogy veszélyt is rejthetnek: való igaz, amennyiben nem biztonságos technikával fűzték a láncot vagy játékot, az rágás közben lebomolhat, a kisebb darabok pedig fulladásveszélyt rejtenek. Ha mégis ilyen rágókát választunk, jobb, ha egy nagyobb darabból állót keresünk – például egy anyakarkötő vagy nagyobb méretű medál biztonságosabb lehet –, és oda kell figyelni arra is, hogy a rágóka megfelelő tanúsítványokkal rendelkezzen, a gyermek egészségére ártalmas anyagok ne kerülhessenek be a szervezetbe a rágás során.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.