Zseniális trükkök a karácsonyi elhízás megelőzésére

Előfordult már, hogy az ünnepek után alig jöttek fel a ruhák, és közel öt kilóval többet mutatott a mérleg? Nos, mindez néhány egyszerű trükkel megelőzhető!

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 11. 24. 16:51
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Diétaésfitnesz.hu cikkéből megtudhatjuk, hogyan előzhető meg az ünnepek alatti hízás:

1. A NAGY KOCCINTÁSOK

Gyakorlatilag már napokkal a nagy nap előtt elkezdődnek a munkahelyi és a baráti ünneplések. Szinte végtelenné válik a koccintások sora. Aztán jön az otthoni pezsgőzés, egy kis rövidital és a desszerthez a bor. Végül aztán eljön a szilveszter, a koktélok, és csak a januári munkakezdéskor vesszük észre, hogy rengeteg felesleg került a szervezetünkbe a különféle alkoholokkal.

ÖTLET: Már az elején határozzuk el, hogy kontroll alatt tartjuk a dolgokat, és csak félig töltött poharakat veszünk a kezünkbe. Az otthoni ünnepléshez, pedig szerezzünk be diétás változatokat!

2. ÓVATOSAN A SÜTEMÉNYEKKEL

Mindannyian tudjuk, hogy ez az ünnep a töltött kalácsokról, apró kekszekről, és gyönyörű tortákról szól. Ráadásul ilyenkor nem spórolunk a cukorral, csokoládéval, aszalt gyümölcsökkel sem.

ÖTLET: Határozzuk el, hogy nem fogunk ötféle édességet sütni, csak kettőt, így sokkal kisebb a kísértés. Keresgéljünk a diétás sütemények receptjei között, hisz ha ezeket készítjük el, máris sokkal egészségesebb finomságok kerülnek az asztalra. Ha vendégségbe megyünk, vigyünk ajándékba saját szénhidrátcsökkentett desszertet, így nekünk is lesz miből nassolnunk.

3. HATALMAS TÁNYÉROK

Ilyenkor karácsonykor a háziasszonyok a legszebb terítékeket rakják az asztalra, előkerülnek a hatalmas levesestálak, nagy tányérok és roskadásig terítve az asztal.

ÖTLET: Vendégségben bátran kérjünk kisebb tányért. Pszichológiai kutatások szerint ugyanis sokkal nagyobb a kísértés, ha egy óriási tányér van előttünk, mintha csak egy kisebb tálból csipegetünk.

4. 100 FOGÁS EGYSZERRE

Ha összejön a család, akkor bizony nem ritka, hogy mindenki hoz valamit, és az ételek száma szinte végtelenné válik az asztalon. Négyféle köret, ötféle hús, és persze a sütemények, pogácsák sokasága.

ÖTLET: Már az ünnepek előtt vegyük kezünkbe az irányítást, konkrétan mondjuk meg mindenkinek, ki mit hozzon. Kérjünk vendégeinktől salátát, húsokat, a nehezebben elkészíthető, szénhidrátcsökkentett finomságokat pedig főzzük vagy süssük meg magunk. Így kontroll alatt marad a nagy trakta.

5. NASSOLÁS VÁSÁRLÁS KÖZBEN

Az adventi vásárok hangulata csodás, de ismerjük el, hogy a nézelődés és vásárolgatás közben bizony hajlamosak vagyunk megkívánni ezt-azt. Egy kis sült krumpli, cukros forralt bor, kürtőskalács. Pedig, ha a szívünkre tesszük a kezünket, kiderül, nem is vagyunk éhesek. Ettől függetlenül, mire hazaérünk, teljesen degeszre esszük magunkat.

ÖTLET: Ne induljunk el vásárolni soha üres gyomorral! Határozzuk el előre, hogy csak egy dolgot kóstolunk meg: mondjuk sült kolbászt vagy sült gesztenyét, ami legalább egészséges.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.