Idén az időjárási rekordok nem csak megdőltek, csúcsot döntöttek

A rekordtörő tüzek, fagyok és a csapadék világszerte világossá tette, hogy az extrém időjárás gyorsan az új normává válik – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 12. 18. 11:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálos tüzek, áradások és fagyok csaptak le idén világszerte, ahogy egy, a világcsúcs klímatudósai általi jelentés mondta: ez már „elfogadott tény”, hogy az emberiség üvegházgáz-kibocsátása gyakoribb, intenzívebb extrém időjárást okoz.

A szomorú tény az, hogy a klímaváltozás és extrém időjárás normává vált 

– mondja Christina Figueres, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének korábbi feje.

A hőmérsékleti rekordok általában túllépték az egy fok töredékét. Mégis június végén, a kanadai Lytton faluban megdőlt az ország magas hőmérsékleti rekordja majdnem 5 Celsius-fokkal, elérve a 49,6 Celsius-fokot. Egy nappal később futótüzek pusztították el a település nagy részét.

Az északi félteke más részei is lángoltak. A legnagyobb tüzek kiégették a boreális erdőket Szibériában.

És Kalifornia – ahol egymást követően súlyos tüzes évek voltak – átélte, hogy a Dixie nevezetű tűzvész elégetett 390 ezer hektárt, ezzel felállítva az állam legnagyobb rekordját. Törökország és Görögország is súlyosan érintett volt. Ha globálisan nézzük, a futótüzek rekordmennyiségű szén-dioxidot szabadítottak fel, a gáz elsősorban ezekkel az eseményekkel segíti a melegebb, szárazabb körülmények megteremtését.

Júliusban Törökország új hőmérséklet-magasságot viselt el, míg az olaszországi Szicília átélte Európa legmelegebb feljegyzett napját egy hónappal később. Dél-Amerikát aszály sújtotta, például ekkor volt a kontinens második leghosszabb folyója, a Praná 77 éve legalacsonyabb vízállása.

Nem csak a túl nagy hőség volt az egyetlen probléma. Texas történelmileg nevezetes hideghullámtól didergett, februárban átlagosan mínusz 28 Celsius-fok alatti hőmérséklettel.

A fagy sújtotta az elektromos áramot és a vízkészletet, több száz ember meghalt. Egy tanulmány azt találta, hogy az eseményt valószínűleg az időjárási mintázatot szétromboló olvadó sarkvidéki tengeri jég okozta.

Az áradások is súlyos károkat okoztak. A kínai várost, a Henan provinciai Zhengzhout több mint 200 milliméter csapadék árasztotta el egy óra alatt júliusban, ami minden idők nemzeti rekordja. A víz a város metrórendszerét is elöntötte, megölt tizennégy embert. Szintén júliusban extrém csapadékot éltek át Németország és Belgium részein, földcsuszamlásokat és több mint 200 halálesetet okozva. Dél-Szudánt sorozatban harmadik éve sújtotta extrém áradás.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.