Ismert betegség is állhat a gyerekek elhúzódó száraz köhögése mögött

A koronavírus-járvány miatt most fokozottan figyelünk a gyerekeknél jelentkező légúti tünetekre. Sok óvodai vagy iskolai hiányzáshoz vezethet, ha a gyermeknél elhúzódó száraz köhögés jelentkezik, és emiatt nem mehet közösségbe – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 04. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont arra figyelmeztet, hogy ez a tünet nemcsak légúti fertőző betegség, hanem háziporatka-allergia tünete is lehet, mely nem fertőző, a közösség tagjaira nem veszélyes. Ugyanakkor ha nem kezelik megfelelően az allergiát, akkor asztma kialakulásához is vezethet.

Most van szezonja

A háziporatka-allergia tünetei a fűtés szezonban, ősztől tavaszig fokozottan jelentkeznek. 

Ilyenkor több időt töltünk zárt térben, ahol nagy koncentrációban fordulhat elő a tüneteket okozó háziporatka. Ez a mikroszkopikus méretű élőlény elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, az ágyneműben, matracban, kárpitozott bútorokban, szőnyegekben és plüssállatokban fordul elő nagyobb mennyiségben.

Innen ismerheti fel, ha allergiás a gyermek

A jól ismert szénanáthás tünetek – tüsszögés, orrfolyás, orr- és szemviszketés – nem mindig jelentkeznek feltűnően háziporatka-allergia esetén. Gyanúra ad okot az is, ha a gyermeknél tartós orrdugulás áll fenn, illetve – ennek szövődményeként – arcüreggyulladás vagy savós középfülgyulladás is jelentkezhet. 

Krákogás, krahácsolás, torokköszörülés esetén is érdemes poratka-allergia irányába vizsgálódni. 

Figyelem felhívó jel lehet, az elhúzódó száraz köhögés is.

Ezért fontos kezelni a háziporatka-allergiát

A diagnózis és a kezelés fontos, egyrészt azért, hogy a gyermek tünetei megszűnjenek, életminősége (nyugodt alvás, zavartalan koncentráció) javuljon. Másrészt azért, hogy a poratka allergia talaján kifejlődő asztmát megelőzzük. 

Bizonyos esetben, például ha a szülők allergiások, asztmások, az asztma kialakulásának még nagyobb az esélye.

Ha a kivizsgálás során komponens alapú allergiavizsgálatot végzünk, akkor meg tudjuk állapítani, hogy a gyermek esetében a háziporatka-allergén melyik összetevője okozza a tüneteket. Ennek a vizsgálatnak a háziporatka-allergia kezelésének egyik módjánál, a sublinguális immunterápiánál van jelentősége. A vizsgálati eredmény alapján tudjuk meghatározni, hogy mely allergén komponenssel, illetve komponensekkel kezdjük el az immunterápiát.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.