A házi praktikák is segíthetnek megállítani a penészesedést

Hívatlan, mégis gyakran látott vendég a penész otthonunkban. A téli, hideg hónapokban találkozhatunk legtöbbször a falakon a szürkés-zöldes elszíneződéssel, ami az egészségünkre is káros. Némi odafigyeléssel azonban sokat tehetünk a penészgomba kialakulása ellen – írja a Zala megyei hírportál, a ZAOL.

Forrás: zaol.hu2022. 01. 16. 15:13
Fotó: Marek Moi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tévhit, hogy csak a régi lakásokban jelenik meg a penész, gyakran éppen a túlszigetelés áll a probléma hátterében. Gondoz okoz az is, hogy a téli időszakban ritkábban, kevesebb ideig szellőztetünk, így van ideje a nedves levegőnek megrekednie a falak között. Szakemberek azt mondják, a penészedés ott kezdődik, ahol legalább 72 órán keresztül 75 százalék feletti a páratartalom. 

Az apró penészspórák ugyanis mindig ott vannak a levegőben, csak száraz, megfelelő hőmérsékletű és jól szellőzött felületen a penészedés nem indul meg. 

A fűtés- és szigetelő rendszer javításához, a hőhidak megszüntetéséhez érdemes szakember tanácsát kérni. Sokszor azonban elég lehet néhány házi praktika is. A penészesedés sokszor megszüntethető vagy megelőzhető a szellőztetési szokásaink megváltoztatásával: próbáljuk a sokszor, de kevesebbet elvet betartani. Folyamatosan figyeljük, a sarkokban, az ablakok környékén lecsapódik-e a pára, ellenőrizzük a nagyobb bútorok mögötti falakat és a szegőlécek mentét. Az első penészfoltok megjelenésekor kezeljük a falfelületet penészlemosóval. Amennyiben az első kezelés után még meglátszanak a penészfoltok nyomai a falon, száradás után érdemes megismételni a tisztítást. 

Ezután célszerű a falat kijavítani, glettelni, majd alapozás után kifesteni.

Olyan helyiségekben, ahol az átlagosnál magasabb a páratartalom, vagy nehezebben megoldható a rendszeres szellőztetés, mindenképpen érdemes olyan falfestéket választani, amely ellenáll a magas páratartalomnak és penészálló bevonatot képez, így a falakon nem tud megtapadni a penész. 

Sokszor segít az is, ha az érintett falrészek elé a lehető legkevesebb bútort helyezzük, hagyjuk, hogy a kritikus területek jól szellőzhessenek.

 Ha a napi szellőztetés hatására sem javul a helyzet, érdemes páraelszívót beüzemelni. A legtöbb klímaberendezés rendelkezik ezzel a funkcióval, de kaphatók kifejezetten erre való készülékek is. 

Védekezhetünk penész ellen ecet használatával is, ám csak korlátozott minőségben: ez a kedvelt háztartási szer csak a felszíni penészt tünteti el, így a probléma előbb-utóbb újra megjelenik.

Szintén nem nyújt végleges megoldást, de a helyiség klímájáért sokat tehetünk egy sólámpával. 

A teljes cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Penész, közelről (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.