Az utóbbi tíz évben a pandémia alatt jelent meg hazánkban a legtöbb új könyv

Az olvasók a világjárvány alatt sem kaptak rá az e-bookra.

Forrás: Vg.hu2022. 01. 19. 12:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010 óta eltelt időszakban 2020-ban jelent meg a legtöbb könyv a magyar könyvesboltokban: ez derül ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adataiból – olvasható a Vg.hu-n.

A pandémia magyarországi megjelenésének évében példányszámban ez 28 millió jelentett, a rekord az új címek számában jelentkezett, ami pedig 14 600 volt. Egy-egy könyvből átlagosan 1900 példányt nyomtattak.

Ugyanakkor 2020-ban csaknem hatmilliárd forinttal kevesebbet, 49,7 milliárdot költöttek a könyvesboltokban vagy a webshopokban a könyvolvasók, mint egy évvel korábban – írja a MKKE.

A Vg.hu megkérdezte a két nagy könyvmogult, hogyan alakult a tavalyi évük. A Libri–Bookline Zrt. könyvesboltjaiban és webáruházaiban 2020-ban körülbelül hétezer cím jelent meg, 2021-ben ez a szám valamelyest csökkent, körülbelül 6500 kiadványra – közölte a Libri–Bookline Zrt.

Fotó: Heves Megyei Hírlap/Berán Dániel

A Líra Könyv Zrt. (Líra) polcain tavaly 7928 önálló címet forgalmaztak, egy évvel korábban 7206-ot. A két nagy cég több mint 12 millió könyvet értékesített 2020-ban és 2021-ben is. A Líra azt írta, elsősorban nem az áremelkedés, hanem az eladott könyvek mennyiségének emelkedése miatt nőtt az árbevételük. 

Az olvasók még mindig nem kaptak rá az e-bookra, ez derül ki a Líra és a Libri válaszaiból is. A világjárvány és a lezárások miatt ugyan nőtt az érdeklődés az elektronikus könyvek iránt, de még mindig a forgalom csekély részét jelentik. Az e-könyvek a Libri-Bookline Zrt. teljes könyvértékesítésénék öt százalékát teszik ki, a Líránál 2020-ról 2021-re 36 százalékkal nőtt az e-bookok forgalma, ugyanakkor a könyveladások között még mindig csak egy százalékot jelentenek az elektronikus könyvek – derült ki a VG kérdéseire adott válaszokból.

Az átlagos vásárlói kosárérték a Librinél és a Líránál is meghaladta az egy évvel korábbit. A Líra tájékoztatása szerint 2021-ben 5373 forintért vásároltak olvasnivalót a bolti vevők, ami csaknem négyszáz forintos emelkedés 2020-hoz képest, a webshopokban vásárlók pedig átlagosan 6741 forint értékben rendeltek könyveket.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.