Saját fűszerkertet tervezne? Íme néhány szuper ötlet

Sokkal zamatosabb a saját termesztés, és semmi nem pótolja az élményt, amikor leszedhetjük az otthoni terméseket. A fűszerkert tervezése igényel némi gondosságot. A Ripost.hu cikkében összeszedte azokat a tanácsokat, melyekre érdemes odafigyelnünk.

Forrás: Ripost2022. 03. 06. 12:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár kiskertben, akár balkonládában az erkélyen: egy fűszerkert minden háziasszony álma, hiszen amikor friss bazsalikomra, borsikafűre vagy éppen tárkonyra van szükség, elég lecsípni egy-két friss, zsenge levelet. 

Akinek nincs még saját fűszerkertje, már érdemes gondolkodni rajta, milyen növényeket szeretne elültetni.

Mit érdemes termeszteni?

Amikor fűszerkertet tervezünk, elsősorban gondoljuk át az igényeinket. Van, ahol a bazsalikom a nagy kedvenc, máshol a kapor. 

Érdemes olyan növényeket választanunk, amelyeket szinte mindig használunk a főzéshez. Így nem csupán örömet szerez a fűszerkert, de spórolhatunk is vele. Van azonban néhány alapnövény, amely szinte minden fűszeres kertben megtalálható, ilyen például a petrezselyem, metélőhagyma, a rozmaring, a bazsalikom és a kapor. De nevelhetünk  tárkonyt, izsópot, lestyánt és zsályát is.

A fűszerkert helye

A fűszernövények többsége imádja a napos helyeket, és ott fejlődnek a legszebben. Ez az ízvilág miatt is fontos, hiszen az illóolajok a napsütés hatására koncentráltabbak lesznek a növényben. Tehát mindenképpen olyan területet válasszunk a kertben, vagy olyan részt az erkélyen, ahol egész nap éri a növényeket a napsütés. A kerti ültetésnél fontos a talaj minősége is, hiszen a legtöbb fűszernövény nem kedveli a kötött, agyagos, túlságosan átázott talajt. 

Ha ilyen a kertünk, akkor sem kell lemondanunk a saját termesztésű fűszerekről, ám ekkor a területen cseréljük ki a talaj felső ötven centiméterét jó vízáteresztő-képességű termőföldre.

Jó minőségű mag és palánta

Ha azt akarjuk, hogy sikeres legyen a fűszerkertprojekt, nem szabad spórolni: magokat csak megbízható forrásból válasszunk.

Fontos, hogy magvetés előtt nézzünk utána az egyes növények igényeinek, és annak, hogyan kell őket gondozni, hiszen nem mind egyformán fejlődnek.

Csábítóak a hipermarketekben található cserepes fűszernövények, ám ezekkel szinte biztos a kudarc. Ezek a legtöbbször nincsenek megfelelően tápoldatozva és öntözve, és hiába ültetjük át őket azonnal, a gyökereik nem elég fejlettek, és nem fognak életben maradni. 

Érdemes inkább kertészetekben, gazdaboltokban választani a kínálatból.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.