A közösségi térhasználatot ösztönzi az új budapesti projekt + videó

A Budapest Tuning részeként többek között street art eseményt és zenés-táncos programokat is támogatnak.

Forrás: MTI2022. 07. 07. 11:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budai oldalon kialakítandó rakparti pihenőparkkal indul el a Budapest Tuning projekt, amelynek részeként többek között street art eseményt, a közösségi térhasználatot ösztönző eseményeket, valamint zenés-táncos programokat is támogatnak – tájékoztatta a Budapest Brand Nonprofit Zrt. a távirati irodát.

A közleményben felidézték, hogy a napokban hirdették ki a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és Budapest Főváros Önkormányzata közös pályázata, a Budapest Tuning 13+1 nyertes projektjét, amelyeket 2022 év végéig valósítanak meg az ötletgazdákkal együttműködésben.

Mint írták,

a program lehetőséget ad arra, hogy a kezdeti javaslatokat együtt fejlesszék tovább a kiírók és a pályázók. Így kerül idén a budai oldalra a Valyo (Város és Folyó Egyesület) rakparti pihenőparkja, kihasználva a Lánchíd felújítása miatt egyébként is lezárt szakaszt.

Emlékeztetettek arra, hogy a Lánchíd felújításának részeként a budai alsó rakpart június 20-án felszabadult a gépjárműforgalom alól, és ez augusztus 14-ig így is marad. Ezt az alkalmat megragadva kerül át a pesti alsó rakpart tavalyi kísérletének folytatása a szemközti oldalra, visszaadva a városlakóknak a területet. A kitelepülés a héten kezdődik, és várhatóan július 15-re a városlakók már birtokba is vehetik az új közösségi teret.

A Budapest Tuning projekt részeként idén további 13 projekt megvalósítását tervezik. A Kispálya kategóriában szabadtéri közösségi programok, programsorozatok valósulnak meg. A Nagypályán indulók közösségi aktivitást is magukba foglaló, városi tereket formáló, kísérleti ötletekkel pályáztak.

Az Arcade mobil – lézerjátékok egy triciklin program részeként a város épületei, homlokzatai retro videójátékok képernyőivé alakulnak át, melyet egy triciklin hoz el a MeetLab csapata. A Budapest Tuning részeként egy estére görkorcsolyás diszkóvá alakul a város egyik tere.

A nagy nemzetközi street art eseményhez csatlakozva Budapesten is megrendezik a Meeting of Styles graffiti jamet. A budapesti élőfestést párhuzamosan zenés-táncos programok egészítik ki. A Kis Távolságok Városa Alapítvány egy újabb köztes körút megrajzolásával és forgalommentesítésével kívánja ösztönözni a közösségi térhasználatot a Székely Mihály–Kazinczy–Szentkirályi utcákban, multifunkcionális mikroszínpadok segítségével megmutatva a városi térhasználat legizgalmasabb oldalát.

A Budapest Open Mic projekt a város csomópontjain hoz létre multifunkciós standokat, amelyek lehetőséget és hangot adnak a hátrányos helyzetű fiataloknak és az arra járóknak a rap segítségével. A Pokoltól a Paradicsomig – Dante a Gellért-hegyen című program az Isteni színjáték adaptációját hozza el az érdeklődőknek.

A további projektek között találhatók a budapesti piacokat zenei élményekkel megtöltő, a Népszínház utca környékének közösségi megújítását célzó, mémeket a városi térben megjelenítő, közösségi teret térfestéssel és utcabútorokkal kialakító, rákospalotai kulturális fejlesztéseket tartalmazó projektek, valamint zarándoklat is – emlékeztet a közlemény.

A nyertes projektekről bővebb információ IDE kattintva található.

Borítókép: Budapest Tuning projekt (Forrás: Facebook)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.