Demenciához vezethet az internetfüggőség

Kutatások szerint az internetfüggőség már nemcsak a gyerekeket, de az időseket is veszélyezteti. A napi három-négy óra szörfözés a neten demenciához is vezethet. De mit lehet tenni ellene, és kit nevezhetünk internetfüggőnek? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a Kossuth rádió Napközben című műsorában – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 07. 17. 19:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időseket többnyire arra biztatjuk, hogy ismerjék meg és használják a technika vívmányait. Pedig az internetfüggőség már a nagyszülők körében is megfigyelhető. Van olyan, aki napi négy-öt órán keresztül nyomkodja az okostelefonját.

Kétféle internethasználatot különböztetünk meg. Az egyik, ha van konkrét célunk, amiért felmegyünk az internetre. Ezt termékeny, pozitív internethasználatnak nevezzük

– mondta Jászberényi József gerontológus, a Milton Friedman Egyetem felnőttképzési igazgatója a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

Példaként említette, amikor beszélünk egy ismerőssel vagy utánaolvasunk valaminek, esetleg megnézünk egy receptet. Kiemelte, hogy nagyon veszélyes lehet az öntudatlan szörfözés, amikor órákon keresztül csak lépegetünk oldalról oldalra.

Ez azért is különösen veszélyes, mert a rövid távú memóriánkat bombázzuk szét

– hívta fel a figyelmet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.