Értékelik a fejlesztéseket

A Magyarországon működő német cégek érzékelik az általános kedvező hatását az eddigiekben meghozott gazdaságtámogató lépéseknek, azonban továbbra is több kritikával illetik az államigazgatás működését, a tavalyi rekord után pedig idén visszafogottabb növekedéssel számolnak. A Német—Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése szerint változatlanul aggasztja a vállalkozókat a munkaerő­piaci helyzet, jóllehet ez általánosnak tekinthető a térségünkben.

Rácz Gergő
2019. 04. 16. 13:30
null
Futásteljesítmény. Miközben a német ipar az utóbbi időben gyengélkedik, itthon stabil a bővülés Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Németország a legnagyobb tőkebefektető és foglalkoztató Magyarországon, több mint két és fél ezer német vállalat mintegy kétszázezer embernek ad munkát. Emiatt is különösen fontos a kormányzatnak a német cégek véleménye – mondta a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb konjunktúrajelentésének tegnapi bemutatóján Varga Mihály.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a kormány is tisztában van a nemzetközi környezet által jelentett növekedési kockázatokkal, ezen a téren pedig sikeres ellensúlyozásnak látszik meglévő külpiacaink kiterjesztése. Miközben a német ipar az elmúlt hónapokban gyengélkedik, itthon stabil a bővülés. Varga Mihály szerint a cél továbbra is az, hogy ha a ránk nézve változatlanul kulcsfontosságú német gazdaságnak jól megy, az többletként csapódjon le Magyarországon, az esetleges visszaesés idején pedig képesek legyünk máshonnét pótolni a kiesést.

Futásteljesítmény. Miközben a német ipar az utóbbi időben gyengélkedik, itthon stabil a bővülés
Fotó: Bach Máté

A DUIHK jelentéséből kiderül, jónak ítélik meg helyzetüket a Magyarországon működő német vállalatok, azonban a tavalyi rekordot jelentő öt százaléktól jócskán elmaradó, három százalék körüli növekedést várnak idén a magyarországi össztermékben. Mint azt Dirk Wölfer osztályvezető, a jelentés készítője megjegyezte, a kamaratagok növekedési várakozásait megbízhatóan igazolták a tényleges adatok. A cégvezetők szerint egy év leforgása alatt javulás történt az adózási és a közigazgatási kérdésekben. Általánosságban viszont még kedvezőtlenek a bürokráciát illetően a visszajelzések, és a régiót nézve nagy arányban számolnak be az itt működő vállalatok vezetői arról, hogy korrupcióval találkoznak.

Változatlanul aggasztónak tartják a munkaerőpiaci helyzetet: a vállalatok elenyésző száma mondta azt, hogy elégedett az elérhető munkaerő-kínálattal, miközben többen kihívásként élik meg a tartósan emelkedő bérkiadásokat, sőt van olyan is, ahol a képzett dolgozók hiánya már fennakadásokat okoz a működésben. Dirk Wölfer szerint csekély vigaszt jelenthet a vállalatoknak, hogy ebben Magyarország nem tekinthető különlegesnek, hiszen a régió más országai is hasonló nehézségekkel küzdenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.