Folytatódó beruházási boom

Az előző évi magas bázis ellenére is látványos növekedést mutatnak az első negyedéves beruházási adatok, elsősorban a vállalatok fejlesztési kedvének köszönhetően.

Magyar Nemzet
2019. 05. 31. 13:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első negyedévben 26 százalékkal nőttek a beruházások a múlt esztendő azonos időszakához képest – derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből. Az erős élénkülést elsősorban a vállalkozások fejlesztései eredményezték.

A beruházások csaknem harmadát megvalósító feldolgozóipar számai az elmúlt nyolc év legmagasabb ütemében nőttek. Azon belül legnagyobb mértékben a villamos berendezések gyártását érintette a bővülés, amit az erős külső kereslettel magyaráz a jelentés. A járműgyártás területe ugyanakkor mérsékeltebb növekedést mutat az átlagnál.

– Az előző évi magas bázis ellenére is szárnyalást jeleznek az adatok, ami a szinte minden ágazatban megfigyelhető beruházási boomnak köszönhető – közölte lapunkkal Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Kitért arra, hogy noha a tavalyi második fél évben elindult a Mercedes új, egymilliárd euró értékű gyárának építése csúszik, később folytatódhat a fejlesztés, mivel ennek egynegyede már elkészült.

A szakértő szerint a tavaly bejelentett, 4,3 milliárd euró­nyi (1380 milliárd forint) új beruházásokkal együtt továbbra is kitarthat a feldolgozóipar bővülése, míg az idén eddig ismertetett működőtőke-beruházások már meghaladják a tavalyi rekordérték kétharmadát, 970 milliárd forintot. A tartósan alacsony kamatok, történelmi csúcshoz közeli üzleti és fogyasztói bizalmi és hangulat indexek is támogathatják a további erősödést.

– Egyes felmérések szerint a vállalatok beruházási hajlandósága soha nem volt annyira erős, mint jelenleg, amit a dinamikus vállalati hitelezés is tükröz. A beruházások még robusztusabb növekedését a kapacitás- és munkaerőhiány azonban fékezi. Mindezek hatására idén a tavalyit megközelítő, 17 százalékos növekedésre számítunk – tette hozzá Suppan Gergely.

– Az első negyedév számai 1688 milliárd forint értékű fejlesztést jelentenek.

Ebben kiemelt szerepe volt a hatékony uniós forrásfelhasználásnak, az otthonteremtési programnak, valamint az unió legalacsonyabb társasági adókulcsának – közölte a Pénzügyminisztérium. A tárca szerint mindez alátámasztja a kormány várakozását a tartósan magas gazdasági növekedéssel kapcsolatban.

A minisztérium azt is megjegyezte, hogy jelentős fejlesztések valósultak meg a közszféra területén is, kiemelten az egészségügyben. A lakásépítési kedv pedig változatlanul töretlen: az első negyedévben 3,7 ezer új lakás épült, ami 8 százalékos bővülést jelent.

A beruházások növekedésével Magyarország az Európai Unió élmezőnyé­ben helyezkedik el, a mutató lényegesen felülmúlja mind a tagállamok, mind a visegrádi országok átlagát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.