Az uniós áram több mint fele klímabarát volt tavaly

Egyre több klímabarát villamosenergiát termel az Európai Unió, tavaly már megközelítette a hatvan százalékot a széndioxid-mentes áram aránya. A megújulók mellett a nukleáris források hasznosítása hozta ezt az eredményt.

2020. 05. 27. 16:36
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió 28 tagállamában a karbonmentes villamosenergia-termelés aránya 2019-ben 57 százalék volt – írta honlapján a Paks II. Zrt. a Villamosenergia-átviteli rendszerüzemeltetők európai hálózata adatai alapján. A legnagyobb karbonsemleges villamosenergia-forrás a nukleáris energia volt: a tisztán termelt áram 49 százaléka származott atomerőművekből. A teljes villamosenergia-termelésből a nukleáris energia 28 százalékkal vette ki a részét. Érdekesség, hogy az atomerőművet üzemeltető Magyarország a nukleáris villamosenergia-termelést nem alkalmazó Dániával közel azonos szinten teljesített a karbonsemlegesség arányát illetően.

Környezet- és klímavédelmi szempontból is lényeges, hogy tavaly a Magyarországon megtermelt villamos energia 56 százaléka karbonmentes forrásból származott, ennek 90 százalékát a paksi atomerőmű állította elő. Idén áprilisban pedig a karbonsemleges villamosenergia-termelés aránya egyes időszakokban megközelítette a 85 százalékot, a teljes hónapban pedig 70,6 százalékos volt az arány.

Fotó: Havran Zoltán

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának legnagyobb csökkentése a villamosenergia-iparban prognosztizálható az Európai Bizottság dekarbonizációs stratégiája szerint, a tagállamok energiapolitikája ehhez alkalmazkodik. Emellett az EU-s országok egységesen arra törekednek, hogy a lehető legnagyobb mértékben mérsékeljék az üvegházhatású gázok kibocsátását és az egyes iparágakban olyan termelési módokra váltsanak, amelyek ezt a folyamatot pozitívan befolyásolják.

Az unió tagállamai közül Németországban van a legtöbb szél- és napenergia-kapacitás, ám az időjárásfüggő energiahordozók ingadozó termelése miatt nagyon gyakran fosszilis erőművek gondoskodnak az ellátás folyamatosságáról. Így fordulhat elő az, hogy egy megawattóra (MWh) villany megtermeléséhez Németországban 2019-ben negyven százalékkal több széndioxid-kibocsátás társult, mint hazánkban. Az EU 28 tagállamát az egy MWh áram megtermeléséhez tartozó karbonkibocsátás alapján sorba állítva tavaly Németország a nyolcadik legrosszabb helyet érte el, míg Franciaország – ahol a villamos energia csaknem hetven százalékát atomerőművekben termelik meg – Svédországgal holtversenyben a lista legelőkelőbb pozícióját foglalta el. Magyarország tizenharmadik a tagállamok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.