Enyhítették a kormányok a kereskedelem esését

Példátlan mértékben zuhant a nemzetközi kereskedelem áprilisban a világjárvány miatt, azonban még sokkal rosszabb is lehetett volna a helyzet. A gyors mentőakciók sokat segítettek az áruforgalom fenntartásában.

Fellegi Tamás Péter
2020. 06. 25. 7:30
Containers are seen at the Yangshan Deep Water Port in Shanghai
USA-TRADE/CHINA Fotó: Aly Song Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első negyedévben három százalékkal esett vissza a világkereskedelem a Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Organization, WTO) adatai szerint, és úgy becsülik, hogy 18,5 százalékkal zsugorodott a világpiac a második negyedévben. Az egész éves adatra vonatkozó becslés áprilisban még igen pesszimista volt: jó esetben 13 százalékos csökkenést vártak 2020-ra, rossz esetben akár 32 százalékos visszaesést is elképzelhetőnek tartottak.

Azóta javultak a várakozások: a szervezet szerint a harmadik és a negyedik negyedévben elég lenne 2,5-2,5 százalékos növekedés ahhoz, hogy az optimista változat teljesüljön. Ebből adódóan a korábban várt legjobb esethez képest is kedvezőbb lehet az éves adat, hisz a válság múlásával nem irreális a 2,5 százalékos szint túllépése.

A 2021-re vonatkozó előrejelzések ugyanakkor borúsabbak lettek a WTO-nál, leginkább abból adódóan, hogy számolnak a járvány esetleges második hullámával, mindazonáltal az optimista változat esetén a kereskedelem szintje már az év első felében elérné a járvány előttit.

Fotó: Reuters

A WTO igazgatója, Roberto Azevedo szerint példátlan visszaesés zajlott a világkereskedelemben, tulajdonképpen a legnagyobb az emberiség történetében. Hozzátette azonban, hogy ez még sokkal rosszabb is lehetett volna, hogy ha nem történnek olyan intézkedések, amelyek mérséklik a termelés és a kereskedelem visszaesését. Ahhoz, hogy 2021-ben dinamikus legyen a növekedés, gyorsan helyreálljon a világkereskedelem korábbi szintje, szükség lesz a fiskális, a monetáris és a kereskedelmi politika összehangolására, ezeknek egy irányba kell mutatniuk.

Ez már csak azért is lényeges, mert a járvány a vártnál nagyobb csapást mért a gazdaságra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tegnap kiadott, felülvizsgált jelentése szerint. A világgazdasági növekedés a 2019-es 2,9 százalékból az idén 4,9 százalékos GDP-csökkenésbe fordul, majd jövőre ismét növekedésbe vált át, amelynek mértéke 5,4 százalékos lesz – becsülték a szakértők.

Mindeközben az Amerikai Egyesült Államok felülvizsgálja az Európai Unió­ból importált áruk vámtarifáit az MTI jelentése szerint. A WTO háromtagú választott bírósága tavaly októberben kimondta, hogy évi 7,5 milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államoknak az Airbus európai repülőgépgyártónak kölcsönök formájában nyújtott, tiltott uniós támogatások, ezért engedélyezte, hogy az Egyesült Államok 10, illetve 25 százalékos büntetővámot vessen ki 7,5 milliárd dollár értékű ­európai termékre. Az amerikai kereskedelmi főképviselő a jelenlegi felülvizsgálatban megfontolja, hogy módosítsa a jelenlegi, illetve volt ­uniós országokból származó, pótvámmal sújtott termékek listáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.