Ezekkel az innovatív ötletekkel fejlődik a hazai mezőgazdaság

A mezőgazdaság innovációi közül ezúttal a szarvasmarhák különféle kondícióit mérő digitális módszert díjazták.

Magyar Nemzet
2020. 08. 17. 10:20
null
mmm Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kimagaslóan erős volt a NAK TechLab egyetemi ötletversenyére jelentkezők mezőnye, így az eredetileg tervezett öt csapat helyett hét vehetett részt a verseny múlt heti döntőjén – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A megmérettetésre a mezőgazdaság hatékonyságának növelését célzó innovatív ötletekkel lehetett jelentkezni. A résztvevők a döntőt megelőzően online szakmai segítséget kaptak üzletfejlesztési és mezőgazdasági szakértő mentoroktól.

A döntőben az első helyezést a CowBaj nevű csapatnak ítélte oda a zsűri. Az ő megoldásuk a szarvasmarhák különféle kondícióit mérnék, egészen pontosan az állatok esetleges sántaságát szűrnék ki digitális, automatizált módszerrel.

Jutalmuk egy DJI drón, egy nemzetközi innovációs fesztiválon való részvétel és további szakmai konzultációk a fejlesztés tökéletesítéséhez.

Különdíjas lett a Tornádó nevű csapat megoldása, vagyis egy infrakamera-rendszer, mely képes változatos körülmények között is megbízhatóan és pontosan visszaadni a növények hőmérsékletét, ezzel segítve az optimális termelést.

A szarvasmarhák esetleges sántaságát szűri ki digitális módszerekkel a mezőgazdaság újonnan díjazott innovatív megoldása
Fotó: Mirkó István

– Öröm volt részt venni a programban és zsűrizni azokat az ötleteket, amelyek egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy sikeresebbé tegyük a magyar agrárgazdaságot. Öröm volt látni azt is, hogy számos olyan fiatal is érkezett a programra, aki nem agráregyetemen tanul. Mindez azt mutatja, hogy ők látnak fantáziát a hazai mezőgazdaságban, így ennek az ágazatnak bizonyára van jövője – fogalmazott Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A kamara és a Design Terminal tavaly indított, több programelemből álló innovációs együttműködésének célja, hogy a hazai gazdálkodók versenyképessége érdekében a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az agráriumban, lehetővé téve hosszú távú beépülésüket a szektorba.

Az egyetemi ötletverseny fő célja a mezőgazdaságban kiaknázatlan lehetőségek feltárása volt, emellett az agrárium vonzóbbá tétele a fiatalok számára.

A kihívás így motiválni tudja őket arra, hogy ezen a területen kezdjenek el tevékenykedni, innovatív ötleteket megfogalmazni és megvalósítani, hiszen az általános nézettel szemben a hazai agráripar jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy felkarolja a technológiai megoldásokat.

A mezőgazdaság innovatív ötleteit segítik

A NAK TechLab a hiánypótló agrármegoldásokat fejlesztő startupoknak nyújt támogató környezetet. A programba a startup vállalkozásokon kívül nagyvállalatokat, gazdákat, befektetőket és kisebb cégeket is bevonnak. Cél a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltásának segítése, az agrárium modernizációja, illetve hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, amelyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai agrárium és a feldolgozás működését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.