Az uniós átlagnál kevesebb vegyszert használnak a magyar gazdák

Az Euró­pai Unióban a legnagyobb vegyszerfelhasználók Ciprus, Málta, Hollandia, Belgium és Olaszország.

Magyar Nemzet
2021. 04. 25. 7:25
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hektáronként 1,5 kilogrammnyi növényvédő szert használtak fel a magyar gazdák 2019-ben, ezzel a hazai növénytermesztés vegyszerhasználata az uniós országok középmezőnyébe tartozik, a 27 tagország átlagánál valamivel alacsonyabb – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatgyűjtéséből. Az Euró­pai Unióban a legnagyobb vegyszerfelhasználók Ciprus, Málta, Hollandia, Belgium és Olaszország.

Hazánkban a mezőgazdasági végfelhasználásra értékesített növényvédő szerek mennyisége 2019-ben – a 2018. évi 12 százalékos csökkenés után – 2,8 százalékkal nőtt. Az értékesített mennyiség néhány év kivételével 2000 óta folyamatosan emelkedett, ez idő alatt csaknem két és félszeresére.

A 26 783 tonnányi értékesített növényvédő szer 33 százalékát a gyomirtó szerek tették ki 2019-ben, 19 százaléka gombaölő, 18 százaléka rovarölő, a fennmaradó közel 30 százalék pedig egyéb vegyszer volt.

Az elmúlt években a növényvédő szerek ára kisebb mértékben emelkedett, mint a mezőgazdaság többi területén beszerezhető termék ára.

A magyar gazdák és a lakosság legnagyobb arányban a glifozát tartalmú gyomirtó szereket használta a vizsgált évben, az összes növényvédő nagyjából felét tették ki ezek a vegyszerek.

A gyomirtókat követően a gomba- és baktériumölő készítmények a leggyakrabban alkalmazott szerek, majd a rovar- és atkaölők.

A csigák elleni vegyszeres védekezés nem jellemző.

A legfőbb szántóföldi növénykultúrák közül a kukoricatermesztéshez alkalmazták a legtöbb vegyszert a termelők: az 1,048 millió hektár termőterületből 954 ezer hektáron használtak valamilyen készítményt. Összességében minden növénykultúrában kilencven százalék felett volt a növényvédő szerek felhasználása.

Az adatok nem meglepők, mivel a gomba- és rovarölőknek, a baktériumok ellen védő szereknek jelenleg nincs alternatívájuk, így

a nagyüzemi termesztésben elkerülhetetlen a használatuk, ellenkező esetben jelentős lenne a terméskiesés.

Az Európai Unió 2009-es irányelve szerint a tagállamoknak a nemzeti cselekvési terv részeként olyan modellt kellett kidolgozniuk, amelynek köszönhetően követhető a mezőgazdasági és a lakossági vegyszer-értékesítés és -felhasználás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.