Egyetemekkel működik együtt a Mészáros-csoport

Stratégiai megállapodást kötött öt magyar egyetemmel a Mészáros-csoport – jelentették be a Mészáros Alapítvány Egerszalókon rendezett éves konferenciáján.

Szabó István
2021. 08. 27. 15:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt magyar egyetemmel kötött stratégiai megállapodást a Mészáros-csoport – hangzott el a Mészáros Alapítvány ötödik, Egerszalókon rendezett konferenciáján. A rendezvény köszöntőjében Kelemen Beatrix, az alapítvány kuratóriumának elnöke arra emlékeztetett, hogy az alapítványt Mészáros Lőrinc azért hozta létre 2016-ban, hogy a vál-völgyi fiatalok megvalósíthassák álmaikat. 

– Helyénvaló, hogy amikor huszonéves az ember, akkor a világ meghódítására készül. Az elmúlt fél évtizedben az elszántságnak és a kitartó munkának köszönhetően egy nulláról induló program sikeresen valósult meg, már közel ezer diák kiérdemelte az alapítvány ösztöndíját. Ők a tudomány számos területén jeleskednek – mondta Kelemen Beatrix.

 

A konferencia megnyitó előadásán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország élen jár a gazdaság újraindításában, és a válságkezelést nemzetközi összehasonlításban is megnyertük. Ebben a gazdaságpolitikai intézkedések mellett nagy szerepe van azon vállalatoknak, amelyek a versenyképesség megtartása érdekében nem halasztották el beruházásaikat, és innováltak.

– Segítették őket a kormány azon intézkedései, amelyek a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek teremtését és a beruházások ösztönzését szolgálták. A kormány kitartott a munka- és tudásalapú társadalom mellett a válság ellenére is, és ez kifizetődött. Ma többen dolgoznak Magyarországon, mint az elmúlt 25 évben valaha. De itt nem állhatunk meg, a foglalkoztatást tovább bővítjük az olyan kezdeményezések segítségével is, mint a Tanítsunk Magyarországért program és a Mészáros Alapítvány ösztöndíjprogramja, amelyekkel támogatjuk a diákokat és az egyetemi hallgatókat, hogy a bennük rejlő tehetséget kibontakoztathassák – összegezte György László, majd ismertette a hallgatókkal a négy éve indult Tanítsunk Magyarországért program részleteit.

A megnyitót követően írták alá a Mészáros-csoport és öt hazai egyetem stratégiai együttműködéséről szóló megállapodást. Az oktatási intézmények részéről a kontraktust Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, Fülöp Tamás Ferenc, a Neumann János Egyetem rektora, Molnárné Barna Katalin, a Pannon Egyetem oktatási rektorhelyettese, Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem dékánja és Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora látta el kézjegyével.

A stratégiai megállapodást a Mészáros-csoport részéről aláíró Mészáros Beatrix operatív vezető hangsúlyozta, hogy minden felelős vállalatvezető tisztában van a kutatás-fejlesztés fenntartható növekedésben betöltött szerepével.

Nem elégedhetünk meg azonban a már meglévő eredmények gyakorlati alkalmazásával. Nekünk, akik végfelhasználói vagyunk ezen tudományos eredményeknek, a kutatás-fejlesztések motorjaként élére kell állnunk az újabb és újabb vívmányok megszületésének. Magyarország egyik vezető vállalatcsoportja nevében büszkeséggel tölt el, hogy a hazai viszonylatban az egyik legjelentősebb ilyen együttműködést írtuk most alá 

– emelte ki Mészáros Beatrix.

A megállapodás célja az együttműködésben részt vevő campusokon folyó kutatásfejlesztések elősegítésén túl a közös termékfejlesztéseken át gyakorlati képzés biztosítása, valamint a doktori képzés támogatása. Utóbbi oly módon történik, hogy a Mészáros-csoport szakmai támogatást nyújt a doktoranduszok kutatásainak folytatásához. Az egyetemek a gyakorlatorientált képzések biztosítása jegyében a cégcsoport szakembereit bevonják az oktatási folyamatokba, azok vállalatai pedig együttműködnek a kutatás-fejlesztési projektekben az egyetemekkel, biztosítva az elméleti tudás mellett a gyakorlati ismereteket. A megállapodás aláírásakor az is elhangzott, hogy a gyakornoki idő alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatóknak a program ösztöndíjat biztosít, a legjobban teljesítők számára a cégcsoport hosszú távú munkalehetőséget kínál, növelve ezzel az egyetemi képzésben részt vevők elhelyezkedési mutatóit.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.