Esnek a vakcinarészvények, szárnyal a Merck

Nagyot csökkent a Moderna és a BionTech árfolyama arra a hírre, hogy a Merck tablettát fejlesztett ki a Covid ellen, ami az eddig teszteken jól teljesített. A Merck részvénye emelkedett is jócskán.

Fellegi Tamás Péter
2021. 10. 05. 9:25
Production at Merck in Darmstadt
Production at Merck in Darmstadt Fotó: ARNE DEDERT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint másfél éve velünk lévő koronavírus-járvány elleni küzdelemben eddig az oltásé volt az első hely, hiszen ez segített megelőzni a súlyosabb esetek kialakulását, jóllehet a pandémia még nem szűnt meg. Így kérdés maradt, hogy hosszabb távon újabb oltásokra lehet-e szükség, ami nem feltétlenül vonzó perspektíva, mivel a vakcinázás során mellékhatások is előfordulnak.

Most a Merck gyógyszeripari cég bejelentette, hogy szájon át szedhető tablettát fejlesztett ki (míg az eddigi, változó hatékonyságú gyógyszereket többnyire infúzióban adták), és az első tapasztalatok alapján a halálos kimenetel vagy a súlyos tünetekkel kórházba kerülés esélyeit felére csökkentette a tabletta. Ha a gyógyszert engedélyezik, értelemszerűen megnyílik a remény a további, esetleg hatékonyabb szájon át szedhető Covid-tablettára, vagyis 

szerencsés esetben nem kellene sokkal jobban tartani a betegségtől, mint az influenzától.

Ebben az esetben egyrészt a tömeges oltási programok is jó eséllyel visszaszorulnának, másrészt lendületet kaphat a még mindig a járvány előttinél jóval alacsonyabb szinten álló nemzetközi turizmus. A hírre jelentősen elmozdultak az érintett cégek, illetve szektorok részvényárfolyamai: a Merck kilenc százalékkal emelkedett, a hasonló hatóanyaggal kísérletező Atea Pharmaceutical 21 százalékkal ugrott meg, míg a vakcinagyártó Moderna tíz százalékkal került lejjebb.

A Pfizer csak egy százalékkal csökkent, de hozzá kell tenni, hogy a hatalmas gyógyszergyár esetében korábban az emelkedés sem volt olyan nagy, hiszen ugyan milliárdos nagyságrendben gyártja a vakcinát, ez a teljes árbevételén belül egyrészt így sem nagy hányad, másrészt a veszélyhelyzet miatt mérsékelt profittal forgalmazták azt. A Pfizerrel a fejlesztésben együttműködő német BionTech viszont több mint tíz százalékkal került lejjebb, ami érthető annak fényében, hogy a viszonylag kis cégnél jelentős szerepe van a jelenlegi vakcinának az árbevétel alakulásában.

A turizmussal foglalkozó cégek, köztük a nagy, több ezer ember szállítására és nyaraltatására alkalmas óceánjárókat üzemeltető társaságok árfolyama emelkedett, hiszen a turizmus, ha lassan is, de az átoltottság növekedésével élénkül: 

egy tablettával kezelhető betegség viszont már nem gátja az utazásnak, így a kilátások sokat javulhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.