A jegybank minden eszközt bevet az infláció letörésére

A magyar gazdaság növekedési képessége erős – fogalmazott Virág Barnabás, az MNB alelnöke a VG-nek.

Forrás: vg.hu2021. 12. 07. 11:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyhetes betéti kamat felső határát a mindenkori kamatfolyosó felső széle jelenti. Amint kiérünk ebből a turbulens időszakból, az alapkamat szintje ismét összeér az egyhetes betéti rátával. Le fogjuk győzni az inflációt, bármilyen hosszú út is áll még előttünk – mondta a VG-nek Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

A jegybank úgy számol, hogy az inflációs nyomás 2022 második felétől kezd mérséklődni, érezhető javulást okozva a statisztikákban is. Az MNB felgyorsítja válságkezelő programjainak kivezetését, ahogy Virág Barnabás fogalmazott: csak a pontos ütem a kérdés.

Az EU-t sújtó nagymértékű infláció kapcsán az MNB úgy alelnöke nyilatkozott a VG-nek, hogy „idén az Európai Unióban elsőként azonosítottuk, hogy az infláció emelkedése tartós veszély, és megindítottuk a kamatemelési ciklusunkat. A magas inflációs közeget a lehető leggyorsabban szeretnénk megtörni, és az inflációt újból az árstabilitást jelentő háromszázalékos szint közelébe visszahozni.”

Nincs gyors siker. Hosszú, kiszámítható pályán haladó alapkamat-emelési ciklusra van szükségünk.

A 2022-es kilátások kapcsán Virág Barnabás arról számolt be, hogy „várhatóan öt százalék közelében alakul majd az infláció. Az inflációs adatokat kettősség alakítja majd. A novemberi tetőzést követően a pénzromlás fokozatosan süllyedni kezd, azonban a maginfláció még legalább 2022 közepéig emelkedik.”

Ezért is kell az óvatos, kiszámítható monetáris politika

– fogalmazott.

A VG az MNB decemberi kamatdöntő ülés kapcsán rákérdezett a legfrissebb negyedéves prognózisokra is. Nyilvánvaló, hogy folytatódik az alapkamat-emelési ciklus. Az emelés mértéke meghatározza majd, hogy az egyhetes betéti ráta esetében legalább mekkora kamatemelésnek kell bekövetkeznie a következő hetekben – jelentette ki válaszában Virág Barnabás.

Az egyre szigorodó monetáris feltételeknek a gazdasági növekedésre gyakorolt hatásáról az MNB alelnöke elmondta a lapnak, hogy „a gazdasági növekedésre [jelenleg] a legnagyobb veszélyt az infláció jelenti. A monetáris politika feladata, hogy minden követ megmozgatva minden transzmissziós csatornán keresztül fellépjen a tartósan magas infláció kockázataival szemben.”

A magyar gazdaság növekedési képessége erős.

– A következő negyedévekben a világpiaci környezet (csiphiány, energiaválság stb.) visszafogja majd a magyar gazdaságot, de épp ebben az időszakban lép be a költségvetés erős élénkítő impulzusokkal. Az MNB feladata, hogy a célkeresztben most egyedül az infláció megfékezését tartsa. E téren nem lehet pardon – tette hozzá.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Virág Barnabás (Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.