Fontos kamatdöntés jön

Hagyományos kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Korábban csak ilyen alkalmakkor, havonta egyszer változtak a monetáris kondíciók, most azonban hetente finomhangol a jegybank. Miért lényeges mégis a mai alkalom?

Fellegi Tamás Péter
2021. 12. 14. 6:24
A jegybank továbbra is fenntarthatja egyedi politikáját
A jegybank továbbra is fenntarthatja egyedi politikáját Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ok miatt is kiemelkedően fontos a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának mai kamatdöntő ülése. Egyrészt az intézmény havonta, aktuálisan e héten kedden dönt az alapkamatról, ezzel megadva a monetáris politika fő irányát. Másrészt mára esik egy másik, negyedévenként ismétlődő esemény is, nevezetesen ilyenkor jelenik meg a jegybank inflációs jelentése, amely az inflációs folyamatokat részletesen leírja, a monetáris tanács pedig ez alapján határozza meg a következő időszakra vonatkozó stratégiát.

Az utóbbi időben a monetáris események felgyorsultak: a külső hatások változékonyak lettek, az infláció hónapról hónapra növekszik, de még hónapon belül is gyakran jelennek meg folyamatokat erősen befolyásoló új tényezők. Az MNB ezért, hogy rugalmasan tudjon minderre reagálni, a háromhavonta megállapított stratégia és a havonta meghozott, az alapkamatot érintő döntés mellett megkezdte a heti finomhangolást is, amelynek eszköze az egyhetes kamat.

Az egyhetes kamat olyan eszköz, amelynek mértékéhez igazodva a bankok egy hétre elhelyezhetik pénzüket a jegybanknál. Formáját tekintve aukció zajlik minden hét csütörtökön, így, ha a jegybank nem fogadna be minden ajánlatot, nem feltétlenül lenne mérvadó a megállapított kamat, de mivel jelenleg minden ajánlatot befogadnak, az egyhetes betéti eszköz kamata tölti be a tényleges jegybanki kamat – a tényleges meghatározó ráta – szerepét.

Az elmúlt egy hónap során a jegybanki alapkamat és az egyhetes betét kamata között igen nagy különbség alakult ki: előbbi 2,1 százalék, utóbbi 3,3 százalék. Az eltérés olyan jelentős, hogy a jegybank időközben kénytelen volt feljebb tolni az úgynevezett kamatfolyosót, amelynek alsó széle az egynapos jegybanki betét kamata, felső széle a fedezett egynapos jegybanki hitel kamata. Korábban a kamatfolyosó szimmetrikus volt, azaz két széle egyenlő távolságra volt a jegybanki alapkamattól, mégpedig 95-95 bázispontnyira. Konkrétan: míg a jegybanki alapkamat 2,1 százalékon állt, a kamatfolyosó két széle 1,15, illetve 2,05 százalék volt.

Igen ám, de az egyhetes betéti kamatnak a szabályok szerint a kamatfolyosón belül kell lennie, de a jegybank olyan ütemben emelte azt hetente, hogy elérte volna a felső szélét, ezért került sor a kamatfolyosó feljebb emelésére és egyben kiszélesítésére november közepén.

A mai kamatdöntő ülésen vélhe­tően az alapkamatot is jelentős mértékben megemelik, miután látszik, hogy az in­flációs folyamatok tartósak. A mérték azonban nagy kérdés: akár az egyhetes kamat szintjére is felkúszhat, ami 120 bázispontos emelést jelentene. Ez egyszeri, hatalmas lépés lenne, aminek kicsi az esélye. Inkább elképzelhető, hogy a következő három hónapban viszonylag nagyobb lépések során éri majd el, esetleg meg is haladja ezt a szintet az alapkamat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.