A Mol a magas olajár egyik nagy nyertese

Rekorderedményt ért el az olajvállalat tavaly a magas olaj- és gázárak nyomán. Kedvezőek voltak a finomítói és petrolkémiai árrések is, így a negyedik negyedéves adat megközelítette a rekordot jelentő előző negyedévi számot.

Fellegi Tamás Péter
2022. 02. 18. 13:53
null
Budapest MOL kút a Prielle Kornélia utcában. Tankolás. Fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette a Mol-csoport a tavalyi negyedik negyedéves, évi újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA- (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredményét, amely 947 millió dollár lett, ugyanez az adat az év egészét tekintve pedig 3,531 milliárd dollárt ért el.

Az eredmény lényegesen meghaladta a vállalatcsoport év közben megemelt célkitűzését, elsősorban a kedvező olaj- és gázáraknak, valamint a finomítói és petrolkémiai árréseknek köszönhetően. 

A Kutatás-termelés (Upstream) üzletág tisztított EBITDA-értéke 513 millió dollárra (163,3 milliárd forintra) nőtt 2021 utolsó negyedévében a 2020-as mélypontról, így a szegmens összesen 1,554 milliárd dolláros (473,6 milliárd forint) EBITDA-val zárta az évet. Ez a Mol-csoport teljes eredményének közel felét teszi ki, köszönhetően a Brent olajár hetvenszázalékos emelkedésének és a tavalyihoz képest három és félszer magasabb gázárnak. A vállalatcsoport éves olaj- és gáztermelése 110 millió hordó felett volt, beleszámítva az azerbajdzsáni ACG hozzájárulását is. 

A Feldolgozás és kereskedelem (Downstream) újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-értéke 2021- ben a jóval magasabb finomítói és petrolkémiai árrés miatt megduplázódott, mintegy másfél milliárd dollárt (450,7 milliárd forintot) tett ki, amelyhez a petrolkémia több mint ötven százalékkal járult hozzá. A 2021. negyedik negyedévi eredmény 165 százalékkal, 352 millió dollárra (111,4 milliárd forintra) nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A Fogyasztói szolgáltatások üzletág 19 százalékos EBITDA-növekedést ért el az év során, ami főként az értékesítési volumenek és a nem üzemanyag típusú termékek javuló árrésének tudható be. A magyarországi és horvátországi üzemanyagár-korlátozás, valamint a dollárral szembeni gyengülő árfolyamok negatívan befolyásolták a szegmens folyamatos éves szintű EBITDA-növekedésének tendenciáját, a negyedik negyedévben az EBITDA tíz százalékkal csökkent a 2020-as azonos negyedévi eredményekhez képest. 2021-ben folytatódott a Mol-csoport nem üzemanyag típusú tevékenységének, a Fresh Corner-koncepciónak a további kiépítése: míg 2020-ban 955, addig 2021-ben már régiószerte 1069 Fresh Cornerrel rendelkezett a vállalatcsoport. 

A Shape Tomorrow 2030+ frissített stratégia megvalósítása mentén 2021-ben a Mol több felvásárlást is bejelentett: 16 töltőállomást szerzett Szlovákiában és 120 OMV-töltőállomást Szlovéniában. 2022 első negyedévében pedig 417 Lotos-töltőállomás felvásárlását jelentette be a vállalatcsoport Lengyelországban. 

A Mol 2022-re 2,8 milliárd dollár körüli vagy azt meghaladó EBITDA-célkitűzést határozott meg, a tényleges értéket természetesen erősen befolyásolja majd az olajár alakulása.

Illusztráció: Mol-kút Budapesten a Prielle Kornélia utcában (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.