Felaprózza részvényeit a Google

Közzétette tavalyi negyedik negyedéves eredményét a Google­ anyacége, az Alphabet. A számok erősek lettek, a részvény pedig már olyan magasra emelkedett, hogy a kisbefektetők meg sem tudják venni, ezért a cég egy mostani részvény helyett húsz újat ad mindenkinek.

Fellegi Tamás Péter
2022. 02. 03. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző negyedévekhez hasonlóan most is jól teljesített a Google, pontosabban annak anyacége, az Alphabet. Az árbevétel 75,33 milliárd dollár lett, míg az elemzői várakozások átlaga kevéssel 72 milliárd fölött alakult. A növekedés 32 százalék az előző év azonos időszakához képest, vagyis az óriási cég még mindig erős növekedési fázisban van. Az árbevétel nagy része, 61,24 milliárd dollár reklámbevételekből származott. Az egy részvényre jutó eredmény 30,69 dollár lett, míg az elemzők átlagosan 27,34 dollárt prognosztizáltak.

A részvény árfolyama a nagy technológiai cégek közül a legnagyobb mértékben, 65 százalékkal emelkedett tavaly, és bár januárban 6,6 százalékos korrekció zajlott, az eredmény hatására tegnap ezt teljesen ledolgozta a részvény, sőt magasabban nyitott, mint decemberi záróértéke. Ez 3000 dolláros árfolyamot jelent, ami forintban több mint egymillió: ez érzékelteti, hogy olyan magasra nőtt a részvényár, ahol a kisbefektetők már egyre kevésbé férnek hozzá. Ezért a cég úgy döntött, hogy részvényeit felaprózza, mégpedig úgy, hogy minden részvényes kap még 19 részvényt, miközben semmilyen fundamentum nem változik, így az árfolyam a felaprózás napján a huszada lesz a korábbinak: 3000 dolláros előző napi ár esetén 150 dollár.

Ez sem mondható igazán kevésnek, hisz az amerikai részvényeket rendszerint úgy szokták felaprózni, hogy 10 és 100 dollár közé kerüljenek, de ez már nem olyan nagy eltérés ettől a sávtól (forintban nagyjából 65 ezer). A közelmúltban a nagyok közül az Apple és a Tesla egyaránt végrehajtott részvényfelaprózást, bár a Tesla aztán olyan sokat emelkedett még, hogy megint 1000 dollár körül van az ára.

A részvényfelaprózás célja, hogy a tartósan, nagymértékben emelkedő árfolyamú részvények ne váljanak megfizethetetlenné a belőlük vásárolni akaró kisbefektetőknek. 

Ilyen értelemben a felaprózás jó jel, különösen, ha pár éven belül többször is sor kerül rá, hisz ez tartósan erős emelkedő trendet jelent, ami nem nagyon tud megvalósulni a cég jó teljesítménye nélkül. 

Ami a Google (Alphabet) értékeltségét illeti: ha a jelenlegi negyedéves részvényenkénti 30 dolláros nyereséget évesítjük, 120 dollárt kapunk. Ezzel a 3000 dolláros árat elosztva 25-ös P/E érték adódik, ami egy növekedő technológiai cégnél nem magas, így a részvény a jelentős tavalyi emelkedése ellenére nem tekinthető túlértékeltnek. Kérdés, hogy az erős növekedés meddig tartható fenn, és hogy a 

felhőalapú üzletág húzóerővé válik-e a növekedésben, ha a reklámpiacon a cég már olyan nagy szeletet hasít ki, amit nehéz tovább növelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.