Ukrajna megkapta az IMF 1,4 milliárd dolláros támogatását

A pénzt részben a költségvetés legfontosabb kiadásainak finanszírozására fordítják, illetve segít fenntartani a fizetési egyensúlyt.

Munkatársunktól
2022. 03. 10. 16:10
PUTYIN, Vlagyimir
Irpiny, 2022. március 7. A Kijev közelében lévõ Irpinybõl menekülõ emberek átkelnek egy orosz légicsapásban lerombolt híd alatt kialakított átkelõn, az Irpiny folyónál 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Oleksandr Ratushniak Fotó: Oleksandr Ratushniak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már ukrán számlán van az az 1,4 milliárd dollár, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa szerdán gyorsított eljárásban hagyott jóvá – közölte csütörtökön az ukrán központi bank elnöke. Kirill Sevcsenko azt mondta, hogy a pénzt részben a költségvetés legfontosabb kiadásainak finanszírozására fordítják, illetve segít fenntartani a fizetési egyensúlyt.

Krisztalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója kedden jelentette be, hogy aznap elküldték jóváhagyásra az igazgatótanácsnak az 1,4 milliárd dollár kölcsön folyósításáról szóló javaslatot. Georgieva akkor úgy fogalmazott, hogy a pénzügyi támogatás célja segíteni Ukrajnának megbirkózni a háború okozta sokkal.

Georgieva megjegyezte, hogy szerinte az Ukrajna körüli helyzetnek és az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak mellékhatásai és hosszú távú következményei lesznek. Ez elsősorban az Ukrajnával és Oroszországgal szomszédos országokat, valamint a nyersanyagárakat érinti.

Georgieva azt is elmondta, hogy még nincs pontos becslésük arról, hogy mennyivel zsugorodhat az orosz gazdaság, de nagyon valószínűnek tűnik a recesszió.

Borítókép: (Fotó: MTI/AP/Oleksandr Ratushniak)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.