A Gazprom kivonul Németországból

A rubelelszámolás körüli viták miatt éleződött ki a helyzet, nem tudni, érinti-e a lépés a szállításokat.

Magyar Nemzet
2022. 04. 01. 17:21
Neftegaz Moscow 2021 Exhibition
Neftegaz Moscow 2021 Exhibition Fotó: SEFA KARACAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz energiaipari óriás, a Gazprom pénteken bejelentette, hogy kivonul Németországból – írta a Handelsblatt. Az orosz energiavállalat azzal a vitával indokolta döntését, amely a két ország között áll fenn, mióta Moszkva a múlt héten bejelentette (és március 31-én megerősítette), hogy ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz gázért járó fizetéseket euróról rubelre váltsák át.

A vállalat közölte, hogy megszüntette a Gazprom Germania leányvállalatában lévő részesedését, így a Gazprom Marketing & Trading Ltd.-t is. A Gazprom Germania székhelye Berlinben található, és egyetlen részvényese a Gazprom Export, a Gazprom százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalat. A német egységnek többek között Svájcban és Csehországban is működnek leányvállalatai. További részleteket és magyarázatot nem közölt, így egyelőre nem derült ki, hogy a lépés érinti-e az orosz gázszállítást, amely Németország szükségleteinek mintegy negyven százalékát fedezi.

A német gazdasági minisztérium pedig azt fontolgatja, hogy az energiaellátás biztonságával kapcsolatos aggályok miatt a Gazprom és a Rosznyefty Németországban működő egységeit kisajátítja. A Kreml erre reagálva pénteken jelezte, hogy minden ilyen lépés a nemzetközi jog megsértését jelenti.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön írta alá azt a rendeletet, amely kimondja, hogy a Moszkva által barátságtalannak tartott országok (a gazdasági szankciókat kiszabó Európai Unió tagállamai) csak rubelben fizethetnek a földgázért. Ezt úgy kellene megoldani, hogy a vevő felek rubelszámlát nyitnak a Gazprombanknál, ahová egyébként utalhatnak eurót is, amelyet a pénzintézet automatikusan rubelre vált. Németország a változtatást visszautasította.

Borítókép: A Gazprom standja egy 2021-es szakkiállításon (Fotó: Sefa Karacan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.