Tervezhetetlen lett a legtöbb fejlesztés

Az orosz–ukrán háború, az infláció és az ellátási láncok akadozása óriási kockázatot jelentenek az egész ingatlanpiacnak.

Magyar Nemzet
2022. 05. 02. 8:45
null
Fotó: Molnar_Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingatlanpiaci kilátásokat a Covid már kevésbé árnyékolja be, de újabb, nem enyhülő problémákkal kell szembenézni – közölte lapunkkal a Property Market ingatlanfejlesztő cég. Schrancz Mihály ügyvezető igazgató szerint az Ukrajna elleni háború, az infláció és az ellátási láncok akadozása óriási kockázatot jelentenek az egész piacnak.

Az építőanyag-piac globális, a nemzetközi építőanyagtrendek határozzák meg itthon is az árakat. Mivel a legtöbb építőanyagot importból szerezzük be, nagy az ellátásbeli és árbeli kitettségünk is. A gyorsuló infláció kiszámíthatatlanná, tervezhetetlenné teszi a fejlesztéseket, az emelkedő kamatkörnyezet pedig tovább drágítja a finanszírozást, így a kisebb cégek eltűnhetnek a piacról

– vélekedett Schrancz Mihály, hozzátéve, hogy a kiszámíthatatlanság miatt radikálisan vissza fog esni a kereslet. Az irodapiaci kilátásokat nagyban befolyásolja, hogy rendkívül megnövekedtek a belső kialakítási költségek és a bérleti díjak, óriásiak az energiaszámlák, átrendeződtek a bérlői szokások.

A leggyorsabban és legjobban fejlődő ingatlanfejlesztési terület továbbra a logisztika, mert a Covid alatt nagy teret nyert az e-kereskedelem.

Fotó: Molnár József

A harmadik legnagyobb hazai fejlesztőcégnek számító Property Market talán leginkább a BudaPart gigaprojektről ismert. A 2015-ben megkezdett városrészfejlesztés első két ütemét már lezárták, az első két irodaépületet és az első öt lakóházat vehették eddig birtokba a lakók és a bérlők.

Borítókép: Budapest látképe előtérben a Kopaszi-gáttal és a BudaPart városrészfejlesztéssel (Fotó: Molnár Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.