A hagyományos mosószerek viszik el a pálmát

A hagyományos mosóporok, folyékony mosószerek vagy a manapság meglehetősen népszerű mosókapszulák használatával lesznek-e tisztábbak a ruháink, ágyneműink? A Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértői ez alkalommal 33 különböző mosószert, köztük húsz mosókapszulát tesztelt, hogy kiderüljön, melyik mosószer a leghatékonyabb és a legolcsóbb.

Horváth Éva
2022. 10. 05. 10:35
Colourful laundry items lying on table
mosószer
Pick the one you like. Close up of selection of washing liquids put on white surface. Folded pile of towels is lying nearby Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mosószerek többször is szerepeltek már a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjei között. 2020-ban két vizsgálat eredményeit tették közzé ingyenesen: a mosóporokét és a mosógélekét. A tesztek elsődleges célja akkor is és most is a hatékonyság vizsgálata volt. Ugyanis a háztartásban használt vegyi anyagokról szóló vizsgálatok nem titkolt célja megmutatni, hogy a hiteles környezetbarát termékek hatékonysága igenis felveszi a versenyt a károsabb szerekével. A részletes eredmények ingyen hozzáférhetők a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán.

Ingyenes jó tanácsok 

A vizsgált termékek között húsz mosókapszula, két mosópor, öt mosógél, két mosólabda, két mosólap és egy mosótojás szerepelt. 

A korábban nem tesztelt mosókapszulák mellett a környezetbarátnak mondott, alternatív mosószerek hatékonyságára is kíváncsiak voltak a Tudatos Vásárlók, illetve néhány mosópor és mosógél is bekerült a tesztbe, melyek az előző tesztekből kimaradtak.

Akit érdekel, hogyan teljesítettek a boltok és drogériák népszerű termékei, például az Ariel, a Persil és a Denkmit, az ingyenesen elérhető eredményeket a Tudatos Vásárlók terméktesztjei között találja meg.

A tesztelés során a fogyasztók több termékjellemzőt is vizsgáltak: elsőként a hatékonyságot, amit akkreditált laboratóriumban mértek, méghozzá mesterséges foltok segítségével. Ezzel azt modellezték, hogy a ruhákon előforduló szennyeződéseket mennyire jól távolítják el a mosószerek. Másodikként a foszfortartalmat, ez a szilárd kémiai elem a környezetbe kijutva képes az élővizek természetes egyensúlyát felborítani, ezért fontos odafigyelni a mennyiségére minden háztartási tisztítószer esetében. Harmadikként nem szabad figyelmen kívül hagyni az  egészségügyi, illetve környezeti hatást minősítő veszélyességi címkét, illetve negyedikként az ökocímke minősítést.

Nem érdemes márkanév alapján dönteni

A vizsgálati eredményekből a Tudatos Vásárlók néhány általános tanulságot állapítottak meg, amit minden érdeklődővel szeretnének megosztani. A hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített, népszerű társaik: a teszt győztese a L’arbre Vert ökomosópor, második helyezettje pedig a Denkmit nature Pro Climate folyékony mosószer lett, s egyaránt rendelkeznek az EU Ecolabel minősítéssel. Mindkettő elérhető a nagyobb webshopokban és ismert drogérialáncokban.

Mint általában a Tudatos Vásárló Termékteszteknél, a mosószerek esetében sem érdemes márkanév alapján eldönteni, hogy mit vásároljunk meg. Érdemes először böngészni a teszteredményeket, mert például fehér és színes ruhákra való változatok közt is lehet hatékonyságbeli különbség. A mosókapszulák hatékonysága felveszi a versenyt a mosóporokkal és a folyékony mosószerekkel. 

Nyilván a vizsgálat korlátozott számú termékkel készült, de általános következtetéseket le lehet vonni. A mosókapszulák ára viszont egy adagra vonatkoztatva általában magasabb, mint az adagolható mosószereké, és ökocímkés termék sem található közöttük a magyar piacon. A teszt azt mutatja, hogy a vizsgált alternatív „mosószerek” – mosótojás/ecoegg, mosószercsík, mosólapka – kevésbé hatékonyak a hagyományos társaiknál, és nem találtak köztük olyat, amely hiteles ökocímkével rendelkezik. 

Hogyan használjuk a tesztet?

Ha sorba rendezzük a mezőnyt a hatékonyság oszlop alapján (a kis nyílra kattintva a táblázat fejlécében), kiderül, hogy melyik mosószer mos a legjobban. Ha van olyan folt, ami gyakrabban előfordul a háztartásunkban a ruhákon (például: kisgyermekek esetén a zsíros ételfoltok), akkor érdemes ennek a folttípusnak az eltávolítására koncentrálni és eszerint sorba rendezni a termékeket. Ha fontos saját magunk és a környezetünk egészsége, válasszunk hiteles ökocímkével rendelkező termékeket és szűrjünk erre a tulajdonságra.

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresnünk a csomagoláson. 

Az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyezésért nem a gyártó felel.

 

Borítókép: Illusztráció ( Fotó:123rf)

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.