Újra kapkodnak az aranyért

Pénzügyi krízis esetén az arany az egyik legbiztonságosabb, a fizetőértéket megőrző befektetés, a kilábalási időszak kezdetétől pedig az első olyan eszközök között van, amelyek jó eséllyel számítanak értéknövelő befektetésnek.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2022. 10. 10. 22:00
Swiss Gold Bars Inside Solar Capital Gold Zrt. As Gold Climbs To One-Year High
514762116 Fotó: Bloomberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Töretlen az arany iránti bizalom. A BÁV Zálog legfrissebb adatai alapján szeptember közepéig negyven százalékkal nőtt az értékesített aranytömbök mennyisége a múlt év hasonló időszakához képest. Ez már a kétmil­liárdhoz közelít, míg 2021-ben az egész évi forgalom volt valamivel egymilliárd forint felett – áll a cég közleményében. A társaság által beszerzett aranykészletek szinte napokon belül elfogynak, ez a keresletnövekedés pedig tökéletesen beleillik a történelmileg hasonló időszakokban tapasztaltakba.

 BÁV Zálog adatai szerint a befektetési célú aranytömbök (BCA) értékesítése már júniusban meghaladta az 51 kilogrammot, szeptember végére pedig 72 kilogrammnál járt az itthon eladott 999,9 ezrelék tisztaságú nemesfém mennyisége. Mindemellett az aranyékszerek forgalma is jelentősen nőtt a tavalyi és az idei esztendő hasonló időszakait vizsgálva 

– mutatott rá Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.

Az arany világpiaci ára egyébként az elmúlt egy évben az 1650–1900 dollár közötti sávban mozgott unciánként (31,1 gramm), ez alól az orosz–ukrán háború kitörését követő hetek jelentettek kivételt, amikor hirtelen kétezer dollár fölé is felkúszott a jegyzés. Az, hogy egy pesszimista környezetben az arany árfolyamában ilyen mozgásokat látunk, nem ritka a történelemben, de a hasonló időszakokban ezt általában egy tartósabb emelkedés követte. A befektetési célú aranytömbök hazai árát a dollár árfolyama is befolyásolja, hiszen ára ahhoz kötött.

Továbbá, ha az arany árfolyama a válságok során nem is kezd el törvényszerűen emelkedni, hosszabb távon szinte mindig jó menekülőútnak bizonyult. Így volt ez a 2008-as pénzügyi válságkor is. Egyébként az sem véletlen, hogy a legtöbb jegybank tartalékainak egy részét a 2008-as válság után is egyre nagyobb arányban fektette aranyba, ahogy tették ezt már a történelem során oly sokszor. Másik közismert példa az 1929-es gazdasági világválságot követő recesszió, majd kilábalás időszaka. Ekkor 350 dollár körüli értékről majdnem nyolcszáz dollárig emelkedett 1934 elejére az árfolyam. Az amerikai tőzsde viszont még mindig folyamatos mélyrepülésben volt.

– Az ajándékozás mellett itthon is egyre többen vásárolnak befektetési céllal aranytömböt. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy legtöbbször csak a meglévő készletek szabnak határt a forgalomnak. A BÁV Zálog által forgalmazott befektetési arany egy olyan minősítésű svájci cégtől származik, amelynek aranytömbjeit a világon mindenhol elfogadják, így azok bárhol azonnal értékesíthetők

 – fűzte hozzá Dandé Imre.

 

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Bloomberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.