Politikai lobbi áldozatai lehetnek az atomerőművek is

Az Európai Unióban leginkább politikai érvek határozzák meg, hogy az egyes tagállamok melyik atomerőművi technológiát választják. A Paksra telepítendő orosz VVER-1200 típus megbízható és biztonságos.

Magyar Nemzet
2022. 11. 10. 18:04
Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugati atomerőmű-építő cégek szenvednek az egyes beruházásokkal – mondta Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő a Vg.hu érdeklődésére. A francia EPR-blokkok például jelentős költség- és határidő-túllépés mellett működnek Franciaországban és Finnországban is. A finn Olkiluoto-3 EPR-típusú blokkot 2005-ben kezdték el építeni, 2009-ben kellett volna átadni, de folyamatosan újabb és újabb műszaki problémák léptek fel.

Az első „amerikai” AP1000 típusú blokkok építése 2009-ben, Kínában kezdődött meg. A folyamatos műszaki és fejlesztési problémák miatt a Szanmen-1 csak 2018-ban tudott a hálózatra csatlakozni, amikor a Roszatom VVER-1200-as blokkjai közül Oroszországban már kettő is kereskedelmi üzemben termelt.

Az unió az üzemanyag-ellátás diverzifikálására hivatkozva éppen ezt a céget próbálja most helyzetbe hozni

– mutatott rá Hárfás Zsolt.

A bolgároknál és a cseheknél is megjelent a legmagasabb szintű amerikai atomlobbi, és hasonlót látni Romániában és Lengyelországban is.

A lengyelek már bejelentették, hogy megállapodtak az első atomerőművük három AP1000 típusú egységgel való megépítéséről. Hárfás Zsolt szerint kérdéses, hogy ez a beruházás végigmegy-e ugyanazon a szigorú szűrőn, mint a paksi bővítés.

A Westinghouse korábban is megpróbált piacot nyerni, ezért üzemanyagot fejlesztett ki az orosz technológiát használó blokkokhoz.

A rosszabb minőség, a magasabb ár és az üzemzavarok miatt azonban minden ország visszatért az orosz fűtőelemekhez.

Hárfás Zsolt azt mondta, a friss nukleáris üzemanyaggal szembeni szankciók lebegtetése egész egyszerűen arról szól, hogy orosz típusú erőművekben politikai és nem szakmai döntések révén amerikai, Westinghouse-üzemanyagot szeretne látni az unió.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.