Nem várnak kamatváltozást a jegybanktól

Az év második felében nagymértékű csökkenés jöhet, és 2023 decemberében akár egy számjegyű tartományba süllyedhet a ráta.

Magyar Nemzet
2023. 01. 23. 17:04
null
MNB, Magyar Nemzeti Bank, Matolcsy György, forint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden tartja idei első kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, amelyen az elemzők szinte egyöntetű véleménye szerint a 13 százalékos alapkamat még biztosan marad az eddigi szinten. Ugyanakkor vannak olyan piaci várakozások is, amelyek szerint már nincs messze a kamatcsökkentés ideje. 

Érdemes lesz az ülés után a jegybanki közleményre figyelni, a tanács ugyanis utalásaival elkezdheti a 18 százalékos irányadó kamat alapkamathoz közelítésének előkészítését. Az utóbbi időszakban érezhetően javultak a piaci körülmények, a földgáz világpiaci ára jelentősen csökkent, a forint/euró árfolyam is a 400-as lélektani határ körül mozgott.

Magyarországon 2022 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ellenértéke emelkedett a leginkább. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,9, 2022-ben pedig átlagosan 14,5 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. Az elemzők sokkal nagyobb drágulásra számítottak, és szerintük az éves áremelkedés gyorsulását szinte teljesen az üzemanyagok árstopjának a kivezetése eredményezte.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint az infláció idén januárban valószínűleg 26 százalék körül éri el a csúcsát, és az idei év első felében még 20 százalék fölött marad. Az év második felében azonban nagymértékű csökkenés következhet, és van esély arra, hogy 2023 decemberében egy számjegyű tartományba süllyedjen. 

Az infláció mérséklődése már a legtöbb európai országban elindult. A vezető elemző jelezte: idén, az év egészében 18 százalék körüli lehet az átlagos infláció. Az előző, tavaly decemberi ülésén nem változtatott az alapkamat 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó két szélét sem módosította a testület. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A monetáris vezető testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges az árstabilitási cél eléréséhez.

Ugyanakkor a jegybank számára tanulságos lehet a szeptember végi eset – figyelmeztet egy gazdasági szakportál –, amikor váratlanul bejelentették az alapkamat-emelés lezárását 13 százalékon, majd az azt követő két hétben komoly nyomás alá került a forint. Valószínűleg nem akarják elkövetni még egyszer azt a hibát, ezért sokkal óvatosabbak lesznek, fokozatos iránymutatás után jön csak a kamatvágás.

Bár a kamatdöntő üléssel kapcsolatos várakozásokat nem szárnyalja túl, de izgalmasnak ígérkezik a kedd azért is, mert délelőtt előzetes beszerzésimenedzser-indexek érkeznek Európából, délután pedig a tengerentúlról.

Borítókép: Illusztráció  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.