Bajban Nagy-Britannia energiaipara

Az adók, a bürokrácia és az állandó politikai változások visszatartják a beruházásokat Nagy-Britannia energiaiparában – figyelmeztetett az egyik legnagyobb energiatermelő cég brit részlegének vezetője. Megvan a kockázata annak is, hogy az elmaradó fejlesztéseknek máshol találnak helyet a cégek. A kedvezőtlen folyamat következményeit a lakosság pénztárcája is megérzi – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 02. 15. 6:35
null
BRITAIN-ENERGY-POWER Fotó: OLI SCARFF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg ezer sebből vérzik a brit energiaipar, mert túl sok az olyan tényező, amely jelentősen hátráltatja a fejlődést. Az egyik legnagyobb energiatermelő cég, a német RWE brit részlegének vezetője arra figyelmeztetett, hogy az adók, a bürokrácia és az állandó politikai változások visszatartják a beruházásokat. Tom Glover kiemelte, hogy a Jeremy Hunt pénzügyminiszter által bejelentett adóemelés például azt jelenti a cégének, hogy a 2030-ig tervezett 15 milliárd fontos beruházási tervéből 12 milliárd font komoly veszélybe került – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség. Jeremy Hunt egyébként néhány hete még arról beszélt, hogy elsődleges cél az üzleti vállalkozások adóterhének csökkentése. 

Az RWE a második legnagyobb áramtermelő az Egyesült Királyságban, és az ország teljes villamosenergia-szükségletének mintegy 15 százalékát biztosítja. 

A vállalat korábban nagyszabású fejlesztési terveket fogalmazott meg, amelyek a brit tengeri szélerőművek beruházásait érintették. Ez most elúszni látszik.

 Tom Glover arra is felhívta a figyelmet, hogy a politikai és adóügyi beavatkozások állandó fenyegetése miatt nemcsak a beruházások csappantak meg, hanem a működési költségek is drasztikusan megugrottak. Mindennek hatásait a legnagyobb mértékben a fogyasztók fogják megérezni. Mint mondta, ha a beruházások megvalósítása bizonytalanabb és kockázatosabb, valamint a befektetők nagyobb összeget kérnek, akkor nyilvánvaló, hogy az RWE is magasabb hozamot követel majd meg. Ez pedig tovagyűrűzik a fogyasztók pénztárcájáig. 

Megvan a kockázata annak is, hogy az elmaradó beruházásoknak máshol találnak helyet a cégek. Ebből a szempontból most vonzóbbnak tűnik az Egyesült Államok és Ázsia is.

Az amerikai inflációcsökkentő törvény például máris fejlesztési áradatot indított el azoknál a vállalatoknál, amelyek a zöldenergia-projektek hatalmas támogatásaiból és adókedvezményeiből részesülnek. Ha az RWE német székhelyén úgy döntenek, hogy átcsoportosítanak néhány részleget, akkor az Egyesült Királyság egy nagyon fontos energetikai vállalatot veszíthet el.

Nem az RWE az első, amely megkongatta a vészharangot. Öt energetikai szakmai szövetség ebben a hónapban levélben fordult a pénzügyminiszterhez. Ebben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy nincs világos kormányzati terv a zöld gazdasági növekedés megvalósítására. 

A Shell például nemrég közölte, hogy felülvizsgálja az Egyesült Királyságban tervezett 25 milliárd fontos beruházásait.

Anders Opedal, a norvég Equinor olaj- és gázipari vállalat vezérigazgatója a The Telegraph című napilapnak azt mondta, hogy a kormányoknak ösztönözniük kellene a jövőbeni beruházásokat. A stabil adófeltételek ugyanis a legjobb befektetési környezetet biztosítják. Sir Iain Duncan Smith, a Konzervatív Párt egykori vezetője is arra figyelmeztetett, hogy nem szabad többletadót kivetni arra, ami már most is a valaha volt legmagasabb adóalap. 

– Láttunk már vállalkozásokat elköltözni az Egyesült Királyságból, és nem rúghatunk még egyet beléjük, amikor éppen kisétálnak az ajtón – mondta az egykori pártvezér, aki szerint a kormánynak most már el kell kezdenie a vállalkozások és a magánszemélyek adójának csökkentését. Ellenkező esetben szinte semmilyen innovációt nem fognak látni az Egyesült Királyságban.

Borítókép: Tengeri szélerőművek Északkelet-Anglia partjainál (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.