Erősíti a forintot az orosz bankból való kilépés is

Úgy tűnik, magára talál a forint, legalábbis a 376–373 forintos euró ársáv tartósnak látszik. Ha gyengül vagy erősödik is a magyar fizetőeszköz az euróhoz, dollárhoz vagy a svájci frankhoz képest, idővel korrigál. E hét csütörtökön például a dollár jegyzése 336,93 forintnál is járt, ami a forint idei legerősebb árfolyamának felel meg.

Horváth Éva
2023. 04. 14. 17:10
Banknotes Background, Hungarian Forints
Banknotes Background, Hungarian Forints Forrás: 123 rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A viszonylag magas hazai inflációs adatok és a budapesti székhelyű, de orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bank elleni amerikai szankciók ellenére a forint ezen a héten is folytatni tudta korábbi erősödő trendjét a globális kockázati étvágy erősödésével párhuzamosan. Az euró/forint keresztárfolyam visszatért a március eleji, Silicon Valley Bank (SVB) csőd előtti szintre, így a hét végére 374 alá süllyedt. Ami a dollár/forint mozgásokat illeti, az amerikai fizetőeszköz nemzetközi gyengülésével összhangban a forint dollárral szembeni felértékelődése heti szinten megközelítette a
két százalékot, amelynek köszönhetően a keresztárfolyam a 339-es küszöb alá esett. Ez az elmúlt év legerősebb szintjét jelenti” – fejtette ki Trippon Mariann, a CIB Bank vezető makrogazdasági elemzője. Hozzáette: bár a magyar fizetőeszköz továbbra is érzékeny a globális kockázati
hangulat változásaira, de a forintot jelentősen támogatja az ultraszigorú monetáris kondíciók megléte, különösen, amikor a befektetői hangulat jelentősen javul.

A forint árfolyamára nem tett nagy hatást a szerdán bejelentett márciusi infláció – 25,2 százalék –, azt nagyjából már előre beárazta a piac. Az eurót este hat órakor 373,73 forinton jegyezték, alacsonyabban a reggel hat órai 374,32 forint után. A svájci frank jegyzése viszont 381,02 forintra emelkedett 379,80 forintról.

A hírre, hogy hazánk kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból, csütörtökön a dollárt a forint idei legerősebb árfolyamán jegyezték 
Fotó: Teknős Miklós

David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerdán rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az Egyesült Államok sokszor kérte Magyarországot és a többi NATO-tagot, hogy vegyék komolyan Oroszország és azon orosz intézmények jelenlétét, amelyek nincsenek tekintettel a jogállamiságra. Közlése szerint az USA nem ért egyet azzal, hogy „Magyarország vendégül látja” a bankot, amelynek vezető tisztviselői diplomata kiváltságokkal rendelkeznek. 

A kormány már szerdán úgy döntött, hogy a bankban való részvétel értelmetlenné vált, miután az Egyesült Államok szankciós listára helyezte a budapesti székhelyű hitelintézetet és annak három vezetőjét, köztük Laszlóczki Imrét, a bank magyar alelnökét. Csütörtökön be is jelentették, hogy Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból. 

A magyar nemzeti valuta egykettőre reagált is a fejleményekre: csütörtök esti jegyzésén a forint már 6,4 százalékkal állt erősebben az év eleji kezdésnél az euróval, 9,4 százalékkal erősebben a dollárral és 5,6 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben. Péntek kora reggelre erősödött a forint a vezető devizákkal szemben a csütörtök esti szintekkel összevetve. Reggel hat órakor az euró árfolyama 373,63 forintra gyengült a csütörtök este jegyzett 373,73 forintról. A svájci frank jegyzése 381,02 forintról 380,20 forintra csökkent, a dolláré pedig 338,02 forintról 337,53 forintra süllyedt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123rf)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.