Kisokos a vármegye- és az országbérletekhez + videó

Május elsejétől lehet használni a vármegye- és országbérleteket. Összegyűjtöttük a fontos információkat, amelyek alapján mindenki megfontolhatja, hogy miért érdemes vagy nem érdemes az új típusú bérleteket választania.

2023. 04. 26. 12:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mobileszközökre letölthető MÁV-applikációban megkezdődött a május 1-jétől használható vármegye- és országbérlet elővételi értékesítése. Ezekkel korlátlanul lehet utazni a vármegyéken, illetve országon belül a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV–HÉV (a HÉV-szerelvényeken Budapest határáig) és a GYSEV helyközi járatain. Lapunk az Országbérlet.hu oldalról összegyűjtött több fontos alapinformációt az új lehetőségekről.

A teljes árú vármegyebérlet 9450, míg a tanuló vármegyebérlet 945 forintba kerül. A teljes árú országbérletért 18 900, a tanuló országbérletért pedig 1890 forintot kell fizetni. 

Kinek érdemes országbérletet vásárolnia? 

Lényegében mindenkinek, aki utazásai során rendszeresen átlépi egy vagy több vármegye határát, és a bérlettel vagy jeggyel való havi utazása eddig többe került, mint 18 900 forint (a tanulók és fogyatékkal élők esetében 1890 forint), az utazásaihoz pedig többnyire nem feláras vonatot vagy kocsit (ilyen például az első osztály) vesz igénybe. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy az új termékek még a szükséges pótjegy, helyjegy megfizetésével sem használhatók utazásra a feláras (például InterCity) járatokon.

Át lehet alakítani a vármegyebérletet országbérletté?

Fontos, hogy a vármegyebérletet nem lehet átalakítani vagy kiegészíteni országbérletté. Az ugyanis minden esetben csak és kizárólag a rajta feltüntetett vármegye területén belüli utazásokra jogosít. Az országbérlet ára azonban mindössze annyi, mint két darab vármegyebérleté, így ha az utazás során valaki rendszeresen átlépi a vármegye határát, már megéri országosat venni. 

Vissza lehet váltani az új bérlettípust?

A termékeket egyetlen esetben, az érvénytartam kezdete előtt lehet visszaváltani. Ilyenkor azonban kalkulálni kell a húszszázalékos kezelési költség felszámításával.

Városon belül, helyi járatokon is használható?

Az új bérletek csak a helyközi közlekedésben használhatók, de ha a helyközi autóbuszjáratnak vagy vonatnak a település közigazgatási határán belül több megállóhelye is van, úgy a vármegye- és országbérletekkel e megállók között is lehet utazni. Ahhoz, hogy a helyi járatokon is érvényesek legyenek ezek a megoldások, az adott önkormányzatoknak meg kell állapodnia az Építési és Közlekedési Minisztériummal. Egyelőre ilyen nem történt még.

Májustól a Volánbusz járatain is utazhatunk vármegye- és országbérlettel. Fotó: MTI/Vajda János

A munkáltató adhatja az új bérleteket költségtérítésként?

Azt is jó tudni, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint a vármegye-, illetve országbérlet ára a hagyományos bérletekkel és jegyekkel egyező módon juttatható a munkába járás költségtérítéseként. Ezért érdemes egyeztetni a munkáltatóval, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a cégnek is megtakarítást jelentenek az új bérletek.

Hol lehet megvásárolni az új termékeket?

A termékeket okostelefonon online a MÁV-applikációban lehet megvásárolni, míg hagyományos módon a MÁV-Start pénztáraiban és automatáiban érhetők el, valamint a GYSEV és a Volánbusz jegypénztáraiban, illetve az autóbuszokon. A BKK Zrt. ügyfélcentrumaiban, pénztáraiban és automatáiban kizárólag országbérletet és Pest vármegyebérletet lehet venni.

Ezt is érdemes figyelembe venni

Végezetül érdemes kiemelni, hogy a megszokott bérletfajták nem szűnnek meg, így mindenki a neki legkedvezőbb megoldást választhatja. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a várható megtakarítás mellett a vármegye- és országbérletek egyúttal többet is adnak, mint a korábbi bérlettípusok. Ezek ugyanis egyszerre nyújtanak kényelmes és egyszerű hozzáférést a MÁV-Volán csoport és a GYSEV minden helyközi járatához – legyen szó autóbuszról, HÉV-ről vagy vonatról.

Egy kisvasút és a TramTrain

A MÁV-Start üzemeltetésében lévő Balatonfenyvesi kisvasúton, azaz Balatonfenyves és Somogyszentpál, illetve Csisztafürdő között közlekedő vonatokkal a Somogy vármegyei bérlettel és országbérlettel is lehet majd utazni. Ugyanakkor nem lesz érvényes az új bérletfajta a többi kisvasútra és a Gyermekvasútra. A Csongrád-Csanád vármegye- és az országbérlet azonban a TramTrain teljes vonalán érvényes: a városhatárokon belüli és az azokon kívüli szakaszokon is.

Borítókép: KISS elővárosi vasút (Forrás: MÁV–Volán-csoport)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.