Nem kábítás a szankciós felár

A hazai balliberális oldal az árak emelkedését igyekszik a kormány nyakába varrni. Ezzel szemben teljesen egyértelmű, hogy az infláció alakulását nemzetközi szinten befolyásolják a geopolitikai események, történések. A háború és a szankciós politika csak egy a sok közül.

2023. 04. 18. 4:55
null
Ár Stop Élelmiszer termékek Illusztráció 20220201 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai célkitűzés ma az infláció letörése. Az árak alakulása az elmúlt hónapokban a politika reflektorfényébe került. Azon túl, hogy a folyamatokat mindenki saját maga is tapasztalja, a balliberális oldal a drágulást igyekszik a kormány nyakába varrni, ezért beszélnek a politikusaik „orbáni inflációról”. Ezzel a kifejezéssel próbálják elterelni a figyelmet az oroszországi energiahordozókra kivetett szankciók visszaütő negatív hatásairól. A tények azonban világosan igazolják, hogy az energia árát már pusztán az embargós intézkedések lebegtetése is képes az egekbe emelni. Jó példa erre az elmúlt év augusztusa, amikor megjelentek a sajtóhírek arról, hogy az unió gázárplafont vezetne be. 

Erre az oroszok újabb háromnapos karbantartást jelentettek be az Északi Áramlat 1 vezetéken. A német vezetők ekkor arról kezdtek beszélni, hogy a szállítás nem fog újraindulni, így a hónap utolsó hetében 347 eurón zárt a gáztőzsde.

Érdemes egy-két lépést hátralépni a belpolitikai adok-kapoktól. Nem az orosz–ukrán háború és nem a szankciós politika az első olyan geopolitikai eseménysorozat, valamint olyan nemzetközi fejlemény, amely kihat az infláció alakulására. Ha csak pár évet tekintünk vissza, akkor azt látjuk, hogy 2019-ben is jelentősen gyorsult az árnövekedés üteme. Ebben nagy szerepe volt az élelmiszerárak előző évinél erőteljesebb növekedésének, amely akkor sem kizárólag Magyarországot érintette. A kedvezőtlen időjárás és az afrikai sertéspestis sok országban vezetett dráguláshoz. A piaci keresleti-kínálati viszonyokat alapvetően változtatta meg a koronavírus-járvány is.

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése rámutat, hogy 2021-ben az inflációt – egy kisebb nyári, átmeneti csökkenéstől eltekintve – folyamatos emelkedés jellemezte az év folyamán. Az alapvető élelmiszerek körében jelentős áremelkedések következtek be, amelyek az év vége felé haladva felfelé húzták a belőlük készülő feldolgozott élelmiszerek árát is. Gyorsuló ütemben nőtt a tej és a tejtermékek ára 2021 második félévében, amelynek hátterében a hazai és az európai tejtermelési költségek jelentős növekedése állt. A 2021 októberétől nagymértékben dráguló liszt magával húzta a kenyér és a péksütemények fogyasztói árát is. A drágulás hátterében a termelők ‒ a megnövekedett energiaárak és növekvő geopolitikai kockázatok miatti ‒ spekulatív magatartása, a készletek felhalmozása és a gabonatermés visszatartása húzódott meg. Az alapvető élelmiszerek közül az étolaj ára is markánsan nőtt 2021-ben. 

A folyamatra erősen hatott, hogy Kína újratelepítette a sertéspestis miatt megtizedelt állatállományát, ez pedig megemelte a takarmányigényeket. Ez felfelé húzta az étolaj két alapanyagának, a napraforgónak és a repcének az árát is.

Ráadásként a járvány miatti korlátozások enyhülését követően a vendéglátóhelyek újranyitásakor a hirtelen megugrott kereslet lehetőséget adott az elmaradt bevételek pótlására és az időközben megemelkedett költségek fedezésére. Ebből adódóan 2021 áprilisától egészen nyár végéig a megszokottnál akár háromszor vagy négyszer magasabb havi árváltozás is előfordult a vendéglátáshoz kapcsolódó termékcsoportokban. Az év második felétől kezdődően a fokozatosan többszörösére emelkedő piaci áram- és földgázár, a növekvő alapanyagárak, valamint a szakács-, illetve felszolgálóhiányból eredő magasabb bérigények egyaránt a költségek és így az árak növekedésének irányába hatottak. Sőt, az olajárak az év nagy részében folyamatosan emelkedtek, ugyanis a járvány okozta válság utáni helyreállással párhuzamos gyors keresletnövekedést a kínálati oldal nem tudta ugyanakkora sebességgel  követni. Az omikron vírusvariáns év végi megjelenése és az újabb járványhullám kezdete a globális olajkereslet csökkenéséhez vezetett, ami még a Magyarországon maximált árak mellett is éreztetni tudta a hatását a hazai üzemanyagárakban az év végén.

A fenti példák egyértelműen megmutatják, hogy a globális folyamatok globálisan hatnak. Ilyen eseménysorozatok mellett „orbáni inflációról” kizárólag belpolitikai érdekek mellett lehet beszélni. Ma mindenki elszenvedi a szankciós felárakat.

Borítókép: Az étolaj drágulására többek között Kínában zajló folyamatok is hatottak (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.