Újabb könnyítések jöhetnek a kutaknál

Az ötven méternél nem mélyebb kutakat nem kell majd vízmérőórával felszerelni.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 12:56
fúrt kút
20210128 Deszk Kútamnesztia hosszabbítás, időt kapnak a fúrt kutak. Képen: Kerti locsolást szolgáló fúrt kút az udvaron. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium – közölte a közösségi oldalán Nagy István. Az agrárminiszter jelezte: a tárca elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett. Ennek érdekében korábban módosult a vízgazdálkodásról szóló törvény is. 

Az új előírások megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezési eljárást is. De itt még nem állhatunk meg, ezért további újításokat és könnyítéseket kezdeményezünk – hívta fel a figyelmet.

A miniszter hangsúlyozta, az adminisztratív költségek visszaszorítása érdekében kezdeményezi a kutak vízmérőórával történő felszerelési kötelezettségének eltörlését. Ezzel az ötven méternél nem mélyebb és védett vízbázissal nem érintett területeken minden költség nélkül, egy egyszerű bejelentéssel legalizálhatók lesznek a kutak.

A módosítással továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és a bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat.

A miniszter szerint a szabályozás célja az, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.