A magyar kormány most sem várt Brüsszelre + videó

A magyar importtilalomra szóló szabályozást akkor vezetik ki, amikor Brüsszel tervezett intézkedése megkezdődik.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 11:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Brüsszel késlekedése miatt Magyarország arra kényszerült, hogy maga tiltsa meg az ukrán gabona és számos más mezőgazdasági termék importját, megvédve ezzel a magyar gazdákat – mondta a kormányszóvivő a Facebook-oldalán megosztott videóban. Szentkirályi Alexandra Záhonynál megnézte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai hogyan ellenőrzik azokat a szállítmányokat, amelyek Ukrajnából tartanak egy más országba.

A kormányszóvivő a bejegyzésében azt írta, hogy a Közép-Európába beáramló ukrán gabona óriási problémát okoz a magyar gazdáknak is, hiszen az éhezéstől sújtott célországok helyett óriási mennyiségű gabona ragadt Magyarországon is: az európai uniós vámmentesség hatására a gabonaszállítmányok aránya – a Záhonyon keresztül érkező mezőgazdasági termékekben – tíz százalékról 80-85 százalékra emelkedett.

A magyar kormány azonban most sem várt Brüsszelre: számos termék esetében importtilalmat vezetett be, miközben több, az ügyben érintett kelet-közép-európai országgal együtt mielőbbi cselekvést követelt. Végül megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport-tilalom ügyében – írta Szentkirályi Alexandra a távirati iroda ismertetése szerint. Hozzátette, a magyar importtilalomra vonatkozó szabályozást akkor vezetik ki, amikor a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.