Stabil a magyarországi bankrendszer

A magyarországi pénzügyi közvetítőrendszer a sokkokkal szemben ellenállóképes, stabil és biztos fundamentumokkal rendelkezik. A hazai bankrendszer kedvező helyzetet több szempont is alátámasztja, amelyre a kormány konvergenciaprogramja is felhívja a figyelmet.

2023. 06. 15. 4:55
null
OTP, pénz , bank,
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai pénzügyi közvetítőrendszer sérülékenysége a 2008-as pénzügyi válságot követően ismét a figyelem központjába került
2023 márciusában. Fontos ugyanakkor, az egyesült államokbeli és svájci bankkal kapcsolatos kedvezőtlen fejlemények hátterében egymástól eltérő hatások álltak, pénzpiaci fertőződés jelei nem azonosíthatók – emlékeztet a kormány friss konvergenciaprogramja. Erre utal az is, hogy a kezdeti turbulenciát követő piaci, elemzői aggályok enyhültek, amelyben kulcsszerepet játszott a bankszektorok prudens működése, valamint a jegybankok reakciói.

Az elemzés megjegyzi: a magyar bankrendszer mutatói nemzetközi összevetésben is stabil, átláthatóan és eredményesen működő ágazatról tanúskodnak. Tavaly 16 százalékkal, 81 ezermilliárd forint fölé emelkedett a hitelintézeti szektor konszolidált, azaz magyarországi anyabankok külföldi érdekeltségeit is tartalmazó mérlegfőösszege. A hitelállomány hat százalékkal bővült, ezzel az eszközoldal mindegy hatvan százalékát teszi ki, míg a mérleg passzív oldalán a betétek a banki források közel nyolcvan százalékát alkotják. Ezzel a finanszírozási struktúra szempontjából a hitel/betét mutató az unió átlagnál is mérsékeltebb. Ugyanakkor a mutató nemzetközi összevetésben alacsony értéke alacsonyabb hozamkörnyezet mellett a hitelezés további mélyülését vetíti előre.

A mérsékelt hitel/betét arány kapcsán fontos tényező, hogy az elmúlt években az eszközoldali hitelkockázatok kiépülését a jegybank adósságfék-szabályokkal fenntartható mederbe terelte. 

A kevésbé támogató gazdasági környezet ellenére a nemteljesítő hitelek aránya az előző évihez hasonlóan továbbra is 3,2 százalék maradt. A kifejezetten alacsony mutató minőségét tovább javítja, hogy a nemteljesítő hitelek alig több mint fele kilencven napot meghaladóan késedelmes. A pénzügyi szektoron és az államháztartáson kívüli ügyfélportfóliókat tekintve a nem pénzügyi vállalatok esetén 4,1 százalékos, a háztartások esetén 5,7 százalékos a nemteljesítő eszközök aránya. Utóbbi esetén meghatározó és előremutató döntésnek bizonyult, hogy a lakossági devizaadósság korlátozásával lényegében megszűnt a háztartások árfolyamkockázata – emeli ki a konvergenciaprogram összegzése.

Amellett, hogy az eszközoldalt tekintve a bankrendszer egészséges, az adatok szerint az esetleges negatív sokkokkal szemben is érdemi ellenállóképesség mutatkozik. A bankszektor teljes tőkemegfelelési mutatója, azaz a kockázattal súlyozott eszközportfólió után képzett tőke aránya 18,2 százalék volt 2022-ben. Ezáltal a pénzintézetek szabad tőkéje a régió más országaihoz hasonlóan jelentősen meghaladja a szabályozói iránymutatást. Az átmeneti forráskiáramlásokkal szemben védettséget jelentő likviditási mutatók is kedvező képet mutatnak.

Előre tekintve, mindemellett a bankrendszer jövedelmezősége is meghatározó. A jövedelmezőség egyrészt alapvetően hozzájárul a banki tőke és közvetve a hitelezés bővüléséhez, másrészt a veszteséges vagy várakozások alatti eredményesség mellett a bankok kockázati éhsége növekedhet, ami középtávon a hitelportfólió romlásához vezethet.

Tavaly a bankszektor 833 milliárd forintos nettó nyereséget ért el. Az ágazat jövedelemtermelő képességének javulását mutatja az is, hogy a működési költségek bevételekhez viszonyított aránya 2021-hez képest tovább csökkent. 

Borítókép: Átlátható a szektor működése (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.