Jakab István: A terményárak lefeleződtek, de az Európai Bizottság nem foglalkozik az általa okozott kárral

Kiemelt sikerként könyvelhető el, hogy a parlament a napokban megtiltotta a termőföld adóztatását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 11. 7:59
JAKAB István
Mezõfalva, 2023. június 7. Jakab István, az Országgyûlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke beszédet mond a Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a Fejér vármegyei Mezõfalván 2023. június 7-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság látja, de nem akarja észrevenni, milyen súlyos gondokat okozott a kelet-közép-európai gazdálkodóknak azzal, hogy dömpingszerűen engedte megjelenni piacaikon az ukrán gabonát – mondta a Világgazdaságnak adott exkluzív interjújában Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke, az Országgyűlés alelnöke. Hozzátette: így nem meglepő, hogy az európai terményárak gyakorlatilag lefeleződtek. Kiemelt sikerként könyvelhető el szerinte az, hogy a parlament a napokban megtiltotta a termőföld adóztatását.

Jakab István az interjúban elmondta, az Európai Bizottság kristálytisztán látja, hogy az ukrán gabona dömpingje mekkora károkat okoz Magyarországnak és a többi kelet-európai államnak. – A május 23-i brüsszeli demonstrációnk után viszont maga az uniós agrárbiztos is arról beszélt nekünk, hogy az európai gazdáknak tűrnie kell a piactorzító importot, mivel ez egy Ukrajnának nyújtott háborús támogatás. Arra persze már nem tér ki a brüsszeli kommunikáció, hogy az ukrán földek jelentős részét amerikai és nyugat-európai cégek használják, és az egész nem szól másról, mint hogy az ő terményeiknek kell piacot találniuk – mondta a gazdakörök elnöke, majd hozzátette: 

„Annyira »jól« működött az éhező országoknak létrehozott szolidaritási folyosó, hogy minden második tétel itt maradt az Európai Unióban, a háború előtthöz képest többezerszeresére növelve az Ukrajnából érkező importot”. 

Jakab István szerint az, hogy ezt még adócsalással is tetézték, valószínűleg megint elkerüli majd a brüsszeli döntéshozók figyelmét. 

„Ne csodálkozzon senki, hogy ilyen körülmények között az európai terményárak gyakorlatilag lefeleződtek, és most már jócskán az önköltség alatt vannak”

 – figyelmeztetett az Országgyűlés elnöke. 

A MAGOSZ elnökének az a véleménye, hogy az importkorlátozásokat igenis fenn kell tartani, hiszen nem szabad ráengedni több tíz millió tonna gabonát az európai termelőkre, ráadásul úgy, hogy annak eredetéről vagy például a használt növényvédő szerekről semmilyen információnk nincs. „Elszántak vagyunk, hiszen ez nekünk tényleg létkérdés, és ebben teljes az egyetértés a többi kelet-európai gazdaszervezettel is” – erősítette meg Jakab István. 

A teljes interjút a Vg.hu-n olvashatják.  

Borítókép: Jakab István (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.