Magyarország minden eszközével megvédi a gazdákat + videó

Közös nyilatkozatot fogadtak el az Ukrajnával szomszédos országok agrárminiszterei. Elfogadhatatlan a szeptember 15-i határidő a gabonafélék uniós behozatali tilalmára.

Magyar Nemzet
2023. 07. 19. 16:56
MORAWIECKI, Mateusz; TELUS, Robert; NAGY István; BARBU, Florin; BÍRES, Jozef
Varsó, 2023. július 19. Résztvevõk az Ukrajnával szomszédos országok mezõgazdasági minisztereinek tanácskozásán Varsóban 2023. július 19-én. (B-j) Ryszard Bartosik lengyel mezõgazdasági államtitkár, Florin-Ionut Barbu román mezõgazdasági miniszter, Nagy István agrárminiszter, Robert Telus lengyel mezõgazdasági miniszter, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Jozef Bíres szlovák mezõgazdasági miniszter és Margarita Ganeva, Bulgária lengyelországi nagykövete. Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Románia, Moldova és Bulgária agrártárcája közös fellépést sürget az ukrán gabona szeptember 15-én hatályát vesztõ uniós behozatali tilalmának meghosszabbítása érdekében. MTI/EPA-PAP/Albert Zawada Fotó: Albert Zawada
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elfogadhatatlan az Ukrajnával szomszédos uniós országoknak az ukrán gabonafélék uniós behozatali tilalmára vonatkozóan szeptember 15-ig tartó határidő – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szerdán Varsóban. Az öt ország agrárminiszterének tárgyalását követő sajtóértekezleten a tárcavezető közölte: megállapodást írtak alá, amely „jelzi, hogy Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia továbbra is együttműködik az ukrán gabonaügyben”.

A miniszter kiemelte: ha az Európai Unió nem hosszabbítja meg legalább december 21-ig ezt a határidőt, Magyarország „minden eszközével megvédi a magyar gazdákat”.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki részt vett a találkozón, a távirati iroda tudósítása szerint szintén nyomatékosította: Lengyelország szeptember 15-én nem nyitja meg határait az ukrán gabonafélék előtt, továbbra is csak ezek tranzitját teszi majd lehetővé.

Nagy István a közösségi oldalán is jelezte: 

közös nyilatkozatot fogadtak el a frontországok agrárminiszterei az ukrán mezőgazdasági termékek jelentette piaci nehézségek kezelésére. A dokumentumban jeleztük, hogy az ukrán gabonára vonatkozó importtilalmat szeptember 15-e után is fenn kell tartani legalább az év végéig az Európai Uniónak.

Magyar kezdeményezésre a találkozó résztvevői egyetértettek abban is, hogy tranzit szállítási díjtámogatást Brüsszelnek kell biztosítania. Az ukrán gabonát ugyanis el kell juttatni a hagyományos piacaira, mert ellenkező esetben élelmezési válság alakulhat ki, ami fokozná a migrációt.
– Az uniónak meg kell értenie a nehézségeinket és cselekednie kell, mert kihívások egyre több tagállamban jelentkeznek. Szolidárisak vagyunk Ukrajnával, de felelősséggel tartozunk a magyar gazdákért, akiknek meg fogjuk védeni az érdekeit. Köszönöm Mateusz Morawiecki miniszterelnök úrnak, hogy részt vett a mai találkozónkon és támogatásáról biztosított minket – közölte az agrárminiszter.
 

Borítókép: Résztvevők az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozásán Varsóban 2023. július 19-én (balról jobbra): Ryszard Bartosik lengyel mezőgazdasági államtitkár, Florin-Ionut Barbu román mezőgazdasági miniszter, Nagy István agrárminiszter, Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Jozef Bíres szlovák mezőgazdasági miniszter és Margarita Ganeva, Bulgária lengyelországi nagykövete (Fotó: MTI/EPA-PAP/Albert Zawada)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.