Feje tetején áll a világgazdaság

A magyar gazdaság 2013-tól 2019-ig tartó időszakában évente átlagosan 3,8, összességében harminc százalékkal emelkedett. Ez több mint kétszerese volt az európai uniós átlagnak. A járvány, majd a háború megtörte a békés fejlődés útját. A várakozások szerint jövőre térhetünk vissza a növekedési pályára. A geopolitikai feszültségek azonban a globális gazdaságra nézve is kockázatokat jelentenek.

2023. 10. 11. 5:34
null
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt néhány évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság. Legutóbb az ukrajnai háború kitörése miatt, amely Magyarországra szomszédos államként rendkívül súlyos hatást gyakorol, például az egekbe szökő árak képében. A világgazdaság fejre állásáról mások mellett Szijjártó Péter szokott beszélni, szinte minden megszólalásában felhívja erre a figyelmet. A külgazdasági és külügyminiszternek kétségkívül igaza van. Elsőként a koronavírus-járvány vetett véget a gazdaságok felívelő szakaszának, majd a viszonylag gyorsnak nevezhető helyreállást még a kibontakozása előtt megtörte az orosz–ukrán háború. Az erre adott szankciós válaszok ráadásul elmélyítették az energiaválságot. Ha minden nem lenne elég, a Hamász szombaton az elmúlt évtizedek legnagyobb katonai támadását indította Izrael ellen, ami megtorló izraeli légicsapások hullámát váltotta ki a Gázai övezetben. Ennek következményeként több mint három százalékkal ugrott meg az olaj ára. Most nagyon úgy tűnik, hogy hosszabb időre búcsút lehet inteni a békének a gazdaság széles területén is. Ilyen körülmények között kell Magyarországnak is visszatérnie a felzárkózási pályára.

Kockázatok övezik a világgazdasági folyamatok alakulását is

Ha visszatekintünk néhány évvel korábbra, akkor azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járványt megelőző, 2013-tól 2019-ig tartó konjunktúra időszakában a magyar gazdaság évente átlagosan 3,8, összességében harminc százalékkal emelkedett. Ez több mint kétszerese volt az európai uniós átlagnak, és a huszonhét tagállam körében az ötödik legnagyobb bővülési ütemnek számított.

Találóan fogalmazott a Magyar Nemzetnek Jelasity Radován 2020 áprilisában, amikor úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus-járvány miatt egy növekedési korszak, egy aranykor zárult le.

Az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatójának, a Magyar Bankszövetség jelenlegi elnökének igaza volt, pedig akkor még elképzelhetetlennek tűnt a háború egy hazánkkal szomszédos országban. Ehhez képest a valóság 2022 februárjában „rúgta be az ajtót”, amikor Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. Az év közben felerősödő globális kockázatok ellenére a magyar gazdaság teljesítménye 2022-ben még így is jelentősen, 4,6 százalékkal bővült. A növekedés ugyanakkor negyedévről negyedévre fokozatosan lassult. A tavalyi  negyedik negyedévben már kisebb mértékű volt, mint az uniós átlag. Ez 2013 óta (a járvány alatti dekonjunktúrát nem számítva) csak egyszer, 2016 első negyedévében fordult elő. A gazdaság bővülése az idei első negyedévben megtört, melyet a második negyedévben is visszaesés követett. A januárban tetőző infláció „felfalta” a reálbérek növekedését, melynek következményeként jelentősen visszaesett a belső kereslet. Ez több ponton meggyengítette a gazdaság belső motorjait.

Az idei év végére egy számjegyűre csökkenhet az magyarországi infláció

A kormány több intézkedést hozott az infláció letörésére. A cél az, hogy a béremelkedések üteme ismét meghaladja az árak növekedését. A fogyasztói bizalom megerősödése szintén fontos, hogy helyre álljon a belső kereslet. Ez nélkülözhetetlen a gazdasági növekedés felpörgetéséhez, melynek a magas kamatkörnyezet sem kedvez. Ez utóbbit enyhíti, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, illetve a kormány kérésére az új vállalati és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafont alkalmaznak a bankok.

Ez azt jelenti, hogy sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet hitelt felvenni, mint korábban. Az alacsonyabb kamatszintek akár több millió forintos megtakarítást is jelenthetnek.

Varga Mihály pénzügyminiszter úgy számol, hogy jövőre térhet vissza a magyar gazdaság a növekedési pályára. Ezt az elmúlt hetek elemzései is megerősítik. A Fitch Ratings hitelminősítő a minap közölte, hogy várakozása szerint hazánk gazdasága a 2024–2025-ös időszakban már három százalékkal bővülhet éves átlagban. Az MBH Bank az idei visszaesés után a következő években négy százalék feletti növekedéssel, míg a Századvég Konjunktúrakutató elemzői 2,5 és 2,8 százalékos bővüléssel kalkulálnak 2024, illetve 2025-re. A jelenlegi helyzetben azonban egyáltalán nem egyszerű pontos becsléseket tenni, a geopolitikai feszültségek ugyanis a globális gazdaságra nézve is kockázatokat jelentenek.

Borítókép: Az iparral karöltve jövőre térhet vissza itthon a növekedés (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.