Ismét felszökött a földgáz ára

Az árakra nyomást helyez a Finnországot Észtországgal összekötő vezeték meghibásodása, valamint az izraeli háború hatása.

2023. 10. 14. 6:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április vége óta nem látott magas szintre, megawattóránként 56 euróra emelkedett a földgáz ára, novemberi szállításra a rotterdami energiatőzsdén. Az árakra változatlanul nyomást helyez a Finnországot Észtországgal összekötő vezeték múlt hétvégi meghibásodása, illetve a javításával kapcsolatos bizonytalanság. Ismert, leállást okozó szivárgás történt a Balticconnector vezetéken, az üzemeltető finn Gasgrid pénteki bejelentése szerint még egy-két hét, amíg egyáltalán a hiba okát sikerül feltárni. Maga a javítás pedig legalább öt hónapot vesz igénybe – emlékeztetett a Világgazdaság cikke.

A vezeték kapcsán nyilatkozott a minap Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője is. A szakértő szerint egyre aggasztóbb hírek érkeznek a Finnország és Észtország között futó, tengeralatti gázvezetéket ért incidensről. A roncsolás tényét a finn elnök és külügyminiszter is megerősítette, de a szándékosságot – a NATO bevonásával – egyelőre csak vizsgálják.

– Baljós előjel, hogy egy norvég szeizmológiai szervezet éppen akkor észlelt robbantást a Balti-tengeren, amikor a vezetékben tapasztalható nyomás hirtelen csökkent. A finn hatóságok szerdán közölték, hogy a sérült vezeték mellett „külső nyomokat” találtak a tengerfenéken. Ugyanakkor ellentmondások is vannak a történetben: egy finn nyomozó például azt nyilatkozta, hogy a kárt „mechanikus erő” okozta, nem pedig robbanás – foglalta össze a fejleményeket közösségi oldalán a Századvég szakértője.

Hortay Olivér ismertette azt is, hogy a 2020-ban üzembe állított Balticconnector Finnországot és Észtországot köti össze és 77 kilométer hosszú tengeralatti szakasszal rendelkezik. A vezeték évente 2,6 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas, ami a két ország gázfogyasztásához képest nagy mennyiségnek minősül, de Európa szempontjából kicsinek (az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékek összesített kapacitása 110 milliárd köbméter volt).

Visszatérve az árakra, Edward Gardner, a Capital Economics árupiaci közgazdásza arról írt jegyzetében, hogy a gázárak az alacsonyabb kínálat, illetve  az ellátást érintő kockázatok miatt emelkedtek. Talán a legnagyobb aggodalom az, hogy a Hamász–Izrael konfliktus regionális konfliktussá alakulhat.

Hétfőn az izraeli energiaügyi minisztérium biztonsági aggályokra hivatkozva utasította az amerikai nagyvállalatot, a Chevront, hogy ideiglenesen függessze fel a Gázához legközelebb eső három izraeli tengeri gázprojekt közül a Tamar mezőn folyó tevékenységet.

A Capital Economics felhívta a figyelmet arra, hogy a Tamar Izrael több mint húszmilliárd köbméteres éves gáztermelésének mintegy felét adja. Míg az izraeli gáz nagy részét belföldön fogyasztják el, körülbelül egyharmadát csővezetéken exportálják Egyiptomba és további piacokra. Izrael emellett fontos LNG-gázszállítója Európának.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.