Délen megtelt tábla, északon kedvező négyzetméterárak várják az agglomerációban letelepedőket

A fővárosi agglomeráció legolcsóbb szektora lett idén az északi, ahol az átlagos négyzetméterár 12 százalékos csökkenést mutat tavalyhoz képest a Duna House közreműködésével zárult eladások alapján. Az érdeklődők kedvelt célpontja Fót, a szektorban kötött adásvételek ötöde zárult a településen, ahol főként a befektetési célú vásárlás és a nagyobb ingatlanba költözés motiválta a vásárlókat, akik otthonteremtésre átlagosan 44,4 millió forintot, vagyis 404 ezer forintos négyzetméterárat fizettek.

2023. 11. 15. 11:10
null
Dunakeszi 20190807 Eladó ingatlan, építkezés foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a pandémia időszakában átalakultak az ingatlanvásárlási szokások, úgy a 2022-es gazdasági és politikai események, valamint a 2023-as évben tapasztalható kiugró infláció és a hitelezési nehézségek is mély nyomot hagytak a globális hazai ingatlanpiacon, így a fővárosi agglomeráció területein is. – A várostól távolabb eső, csendet, nyugalmat és teret kínáló agglomerációs területeken, köztük az északi szektor településein is kitartóan emelkedtek az árak az elmúlt évek során. Míg 2020-ban még 380 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kaphatott ingatlant az, aki az északi szektor mellett döntött, addig 43 százalékos emelkedés után, 2022-re 545 ezer forintra szökött az átlag – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

ingatlan, szoba, ház, lakás
Az idei adatok alapján úgy látszik, a főváros északi agglomerációja maradt megfizethetőbb. Fotó: Shutterstock

Az ingatlanközvetítő legfrissebb, 2023-as adatai alapján azonban újra fordult a trend, és megérkezett az árak enyhe, 12 százalékos mérséklődése az agglomeráció északi részén is, ahol az átlagos négyzetméterár így 481 ezer forintra csökkent, ez azonban még mindig 27 százalékkal magasabb árszintet mutat, mint a pandémia megjelenésének évében. 

Az idei év eladásai alapján, a fővárosi agglomeráció egészét vizsgálva az északi szektorban lehet a legkedvezőbb átlagos négyzetméteráron ingatlanhoz jutni, itt ugyanis egy közel száz négyzetméteres otthon megvásárlása 47,5 millió forintból is megoldható. 

Ennél is kedvezőbb a helyzet Fóton, ahol a 2023-as tranzakciók adatai alapján 404 ezer forintos négyzetméteráron, 44,4 millió forint ráfordításával egy közel 110 négyzetméteres, tágas családi otthon is vásárolható.

Az otthonteremtési támogatások változásai a jövő évtől várhatóan élénkítő hatással lesznek az agglomerációs települések ingatlanpiacára is, a kedvező négyzetméterárak pedig vélhetően számos családot ösztönöznek majd az északi szektor, azon belül is a fóti lokáció választására, ahol az értékesítési adatok szerint a szektor településein zárult adásvételek ötöde köttetett – tette hozzá a szakértő. Fót ezzel a második legkeresettebb településnek számít az északi agglomerációban, holtversenyben Váccal, a népszerűségi lista élén az idei évben Göd áll. Lakosságszámban a KSH adatai szerint a szektorban a negyedik legnépesebb a fóti lokáció, itt 2021. január 1-hez képest 2023 év elején csaknem két százalékkal lett magasabb az állandó lakosok száma, ami ezzel meghaladta a 21 400 főt. – Míg mások kitették a megtelt táblát, addig Fót továbbra is várja a használt és új ingatlanba vágyó fiatalokat és családokat egyaránt, ezért is döntöttünk az iroda újbóli megnyitása mellett – emelte ki Jászter Noémi, a fóti Duna House iroda franchise partnere és irodai értékesítési vezetője.

A fóti ingatlanok mellett döntő ügyfelek 2023-ban jellemzően befektetési céllal (44 százalék) vagy nagyobb ingatlanba költözés (33 százalék) miatt vásároltak a városban lakást vagy házat, de volt példa első lakásukat szerző és a generációk összeköltözése miatt szerződő ügyfelekre is. Az adásvételek zömében, közel ötödében családi házak szerepeltek, 56 százalékban jó állapotú ingatlanokat választottak a vevők, amelyekért átlagosan 386 ezer forintos négyzetméterárat fizettek. 

 

Borítókép: Épülő ház Dunakeszin (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.