Figyelő Top 200: Lendületbe jött a gazdaság

Varga Mihály pénzügyminiszter adott helyzetértékelést a magyar gazdaság állapotáról és a kilátásokról.

2023. 11. 16. 19:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bármilyen meglepő, 2022-ben a nagyvállalati kör ötven százalékkal növelte az árbevételét Magyarországon, ami nagyobb volt, mint az infláció – mondta Szajlai Csaba, a Mediaworks gazdasági divízióvezetője a 2023-as Figyelő Top 200 díjátadó gálán. Hozzátette: mintegy tízezermilliárdra növekedett az árbevételük. 

Varga Mihály pénzügyminiszter gratulált azoknak a cégeknek, amelyek bekerültek a top 200-ba, szerinte ezek a cégek sokat tettek azért, hogy a magyar gazdaság hajója egyre kedvezőbb szeleket fogjon ki.

– Új helyzetet látunk a gazdaságban, most vannak jó hírek – mondta a pénzügyminiszter. Emlékeztetett: egy évvel ezelőtt bizakodtak, hogy jobb lesz a jövő. Szerinte ez a jövő most elérkezett. Szerinte válság nem volt, mert válság akkor van, ha az emberek tömegével veszítik el a munkahelyüket, de erre nem került sor. 

A legutóbbi GDP-növekedésről elmondta, jó jel, hogy az a nehéz időszak kezd véget érni. Sőt, a járvány előtti utolsó békeévhez képest a magyar gazdaság lendületbe jött, 5,3 százalékkal vagyunk előrébb 2019 utolsó negyedévéhez képest.

Szintén jó hír, hogy az infláció egy számjegyű tartományba került októberben, 9,9 százalék lett. Varga Mihály szólt arról is, hogy a monetáris és fiskális politika együttműködése megteremtette a lehetőséget a kamatszintek csökkentéséhez. A reálbérek szeptember óta ismét nőnek, ez a növekedés szempontjából is jó jel, ami magával hozhatja a fogyasztás élénkülését.

Az állampapírpiacon is kedvezőek a fejlemények. Tegnap ötszázmillió dolláros kötvénykibocsátást hajtott végre az Államadósság-kezelő Központ, ma pedig a hazai szereplők döntöttek rekordot: a valaha volt legnagyobb állampapír-keresletet regisztrálták, mintegy egymilliárd euró értékben.

Hagyományosan a Figyelő top 200 gálán adták át a Figyelő által felkért zsűri ajánlásával az Év vállalata, az Év pénzügyi vállalkozása, az Év innovatív vállalata díjakat. Ugyancsak átadták az Opten Stabilitás, valamint a Provident Társadalmi és Hasznossági Díjat. A Nemzeti Útdíj Szolgáltató Zrt. a Közlekedéstudományi Egyesülettel közösen a Közlekedési Innovációs Díjat adta át.

Díjak:

Az év vállalata – Mol Nyrt.

Az év pénzügyi vállalkozása – MBH Bank Nyrt.

Az év innovatív vállalata – Zollner Kft.

Opten Stabilitás Díj – Bonafarm Zrt.

Provident Társadalmi és Hasznossági Díj – Meditop Gyógyszeripari Kft.

NÚSZ-KTE Közlekedési Innovációs Díj – Unitef’83 Zrt.

Az év sztorija díj – KAVOSZ Zrt. és Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

Szakmai zsűri:

Búza Éva – az MNB monetáris tanács tagja

Takács Balázs – TDK Hungary Components Kft ügyvezető igazgató

Mager Andrea – Szerencsejáték Zrt. vezérigazgató

Egerszegi Ádám – MBH Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettes

Csorbai Hajnalka – Opten Kft. stratégiai igazgató

Bacsa György – Mol-csoport stratégiai ügyvezető igazgató

Tálos Péter – Foxconn-csoport magyarországi alelnök

Szajlai Csaba – Világgazdaság-, Figyelő-főszerkesztő

A legnagyobbak

Megjelent a Figyelő Top 200 Magyarország legnagyobb cégeit összesítő kiadvány. A szerkesztőség idén is az Opten Informatikai Kft. adataira támaszkodva állította össze a vállalkozások rangsorát. Az évkönyv idei tematikáját az orosz-ukrán háború „árnyékában” elért vállalati növekedés, illetve a 2022-es gazdasági folyamatok adták. A Figyelő több mint húsz éve állítja össze a legnagyobb vállalkozások rangsorát.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.