Nagy István: Stratégiai fontosságú hazánk élelmiszer-szuverenitása

Stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból is rendkívül fontos az élelmiszer-szuverenitásunk. A kormány mindent megtesz ennek elérése érdekében, ezért is érdemelt külön pontot a nemzeti konzultációban a génmódosított ukrán gabona beengedésének a kérdése – többek között erről is beszélt Nagy István az Origónak adott évértékelő interjúban. Az agrárminiszter elmondta: az ukrán mezőgazdasági termékek mögött nemzetközi tőkebefektetők állnak, akik rájöttek arra, hogy egyszerűbb nekik a jól fizető, biztonságos európai uniós piacot megcélozni, mint a hagyományos piacaik kockázatait viselni.

2023. 12. 06. 17:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar termelők mindig és minden körülmények között képesek a hazai élelmiszert biztosítani – fogalmazott Nagy István azzal kapcsolatban, hogy a magyar agráriumnak számos kihívással kellett szembenéznie az utóbbi időben. Az Origónak adott évértékelő interjújában az agárminiszter az orosz–ukrán háború hatásait részletezve elmondta: „Az elmúlt évben Európa belső agrárpiaca felborult, amit kezelni kellene, mert ha ez nem történik meg, az beláthatatlan következményekkel járhat. A gabonatermesztésünk átalakításra szorul, a vetőmagtermesztésnek előtérbe kell kerülnie, valamint az új mezőgazdasági stratégiánkat a helyi adottságoknak megfelelően a piaci igényekre építve kell kialakítani.”

„A magyar kormány mindig két lábbal a földön jár, és időben érzékelte az ukrán gabona körüli problémákat is” – mondta Nagy István. Felidézte: amikor az EU úgy döntött, hogy korlátlanul beengedi az ukrán gabonát Európába, jelezték, hogy elfogadhatatlan, azonban az uniós vezetés ezt nem hallotta meg, ezért öt ország összefogott, közösen is jelezték a bajt, de így sem talált meghallgatásra. Ekkor következett a határok lezárása. „Ekkor már az EU a kezdeti felháborodás után komolyan vett minket, majd a tárgyalások eredményeképpen európai uniós szabályozással feloldotta a nemzeti döntéseket. Ez szeptember 15-ével lejárt, ami egy szakmaiatlan döntés volt, amit nem lehetett hagyni. Ezért újból nemzeti döntést léptettünk életbe, és ismét lezártuk a határokat” – mondta. 

Beszélt arról is, hogy miként dolgoznak azon zöldideológiai köntösbe bújtatott politikai erők, hogy hazánk leépítse a nagyüzemi állattartást, vagy hogy hogyan kellene megfelezni a műtrágya és növényvédőszer-felhasználást. „Ezzel a legfontosabbat veszélyeztetik: az élelmiszer-alapellátást. Ez egy óriási veszély, és ha sikerre jutnának, akkor ki lennénk szolgáltatva az Európán kívülről érkező importnak” – jelentette ki. Arról is beszélt, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek mögött nemzetközi tőkebefektetők állnak, akik rájöttek arra, hogy egyszerűbb nekik a jól fizető, biztonságos európai uniós piacot megcélozni, mint a hagyományos piacaik kockázatait viselni. 

A teljes interjú az Origo.hu-n olvasható.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.