Tévedés, hogy csökkenne az egyetemi hallgatók aránya

A népességarányos viszonyítással szemben érdemes a hallgatók számát a 19–24 év közötti korosztályba tartozók számához mérni, mivel erre a népcsoportra a leginkább jellemző a felsőoktatásban való részvétel – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmányából.

2023. 12. 21. 10:59
egyetemisták, egyetemista, egyetemi hallgató főiskola,
Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hetekben több cikk jelent meg, amely az egyetemi hallgatók lakosságon belüli arányának változását taglalta. Ezek alapján a magyar össznépességhez viszonyítva csökkent a felsőoktatásban részt vevő hallgatók aránya. Többen ezt a jelenséget a 2013-as oktatáspolitikai reformnak, a feltételezett mérséklődő egyetemre jelentkezési hajlandóságnak vagy a lecsökkent egyetemi férőhelyeknek tulajdonították – írta tanulmányában honlapján az Oeconomus Gazdaságkutató alapítvány.

HZ1_1188
A 19–24 éves korosztály jelentős része, közel 48 százaléka most is továbbtanul
Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

A tanulmány rámutat: a lakossághoz viszonyított csökkenő hallgatóarány oka a társadalmunk idősödése, és megállapítja, a népességarányos viszonyítással szemben érdemes a hallgatók számát a 19–24 év közötti korosztályba tartozók számához mérni, mivel ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb felsőoktatási hallgató. Eszerint a módszertan szerint 2010-ben a vizsgált korosztályba tartozó 777 172 fő mellett 370 331 fő végzett felsőfokú tanulmányokat, ami közel 48 százalékos százalékos arány. Ezzel szemben 2022-ben 611 792 fő tartozott a tárgycsoportba, 293 566 aktív hallgató mellett, ami szintén hasonló, némileg magasabb arány. Azaz az alacsonyabb hallgatószám magasabb részvételi arányt eredményezett. Ezt a jelenséget a statisztikában összetétel-hatásnak nevezik, vagyis amikor a vizsgált lakosság összetételének (jelen esetben a korosztályi megoszlásnak) a változása alakítja a kérdéses viszonyszámot – zárul az összegző megállapítás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.