Luxushelikoptereket venne Scholz a kormánytagnak a német válság közepén

A 2024-es új költségvetési tervezetben a német kancellár és miniszterei három új VIP-helikopterre költenének. Az ellenzék szerint Olaf Scholz kényelmét szolgálja a vásárlás, és a miniszterek is fontosabbak, mint a költségvetési fegyelem.

2024. 01. 11. 18:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német haderő állítólag leváltja az elöregedett Cougar helikoptereket (amelyek hatótávolsága 850 kilométer, az utazósebesség akár 315 kilométer is lehet. A gépek luxus-belsőkabinnal rendelkeznek, különösen kényelmes ülésekkel felszerelve.) A VIP helikopterek az egykori védelmi miniszter miatt váltak ismertté, amikor Christine Lambrecht szociáldemokrata politikus magával vitte fiát nyaralni egy ilyen helikopterrel. Eközben Németország költségvetési problémákkal és legújabbkori történelme egyik legnagyobb tiltakozási hullámával küszködik – írja a Világgazdaság.

 

A német Bild úgy fogalmaz: a kormány tagjai valószínűleg gyanítják, hogy a polgárok nem lesznek elragadtatva attól, hogy egy válságos időszakban ilyen kiadásokra költik az adófizetők pénzét. A lap szerint ezért 

el akarták rejteni az új 200 millió eurós (több mint 75,8 milliárd forintos) kiadást.

A képviselők nem emlékeznek arra, hogy a költségvetési bizottságban valaha is felmerült volna ez a fajta kiadás, és a helikopterek nem voltak feltüntetve a decemberi költségvetési javaslatban. Főleg, hogy a német rendőrségnek még mindig vannak úgynevezett VIP Super Puma helikopterei, amelyekkel a kormány képviselői is repülhetnek a sürgős találkozókra.

Az ellenzék elképedt: a Kereszténydemokrata Unió (CDU) költségvetési szakértője, Ingo Gädechens azt mondta a lapnak, hogy a kormány elvesztette kapcsolatát a valósággal. A képviselő kiemeli, hogy a kormány idén 176 millió eurót akar a gazdálkodóktól elvonni, majdnem annyit, amennyibe az új helikopterek kerültek. „Egész Németország szenved a költségvetési politika összeomlásától. Megszorítások mindenhol” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, hogy

nyilvánvalóan Olaf Scholz utazási kényelmét szolgálja a vásárlás és a miniszterek is fontosabbak, mint a költségvetési fegyelem.

A cikk ugyanakkor emlékeztet, hogy kormány nem vásárolhatja meg az új luxushelikoptereket parlamenti jóváhagyás nélkül. Most a költségvetési bizottságon a sor. 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.