A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Varga Mihály: Adottak a feltételek az újabb felívelő korszakhoz.

2024. 04. 16. 12:38
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország gazdasági szuverenitását úgy tudjuk erősíteni, ha a magas minőségű gyártás mellett a fejlesztéseket is növeljük – jelentette ki Varga Mihály az SBS Kft. és az Arago cégcsoport I. Iparági Kiállításán és új üzemcsarnokának átadó ünnepségén, Erdőteleken. A pénzügyminiszter jelezte: habár négy nehéz éven vagyunk túl, válságos időszakban is sikerült megőriznünk 4,7 millió munkahelyet, letörtük az inflációt, idén helyreállítjuk az egyensúlyt és a növekedést, 2024 így a gazdaság újraindításának az éve lehet. Szólt arról is, hogy a költségvetési hiányt idén 4,5 százalékra, majd a következő években fokozatosan három százalék alá szorítják, az államadósságot pedig továbbra is csökkenő pályán tartják. 

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormány elkötelezett a hiánycél tartása mellett, ennek érdekében döntött 675 milliárd forintnyi állami beruházás átütemezéséről, miközben több mint kétezermilliárd forintnyit még idén megvalósít. 

A miniszter kiemelte: az alacsony adóknak és a vonzó üzleti környezetnek köszönhetően a magyar beruházási ráta meghaladja a 26 százalékot, amely az egyik legmagasabb az Európai Unióban. 

– Magyarország számára mára adottak a feltételek az újabb felívelő korszakhoz, és ma már az Európai Bizottság is úgy vélekedik, hogy 2025-re a magyar lehet az unió egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága. Ehhez olyan vállalatokra van szükség, amelyek meglátják a lehetőségeket és képesek kreatív megoldásokra, akár a nemzetközi piacon is – magyarázta Varga Mihály. A miniszter ismertette: az SBS Kft. 380 alkalmazottal már a legnagyobb európai gépgyárak egyik legfontosabb beszállítója. A jelenlegi 3,1 milliárd forintos beruházással a vállalat új gyártócsarnokában a csúcstechnológiás gyártóberendezésekkel folyhat a termelés. A jelentős mértékű automatizálás és digitalizálás mellett is harminc új munkahely jön létre és a cég Európa egyik legjobb gépgyártó cégévé válhat.

Segítség az elhelyezkedésben

A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában. Kiemelte, hogy a munkaerőpiacon az ötven év feletti, valamint a harminc év alatti korosztályoknál vannak még tartalékok, a hétfőn elindult program célja a foglalkoztatottság növelése. Az Ifjúsági garancia plusz program azokat a harminc év alatti fiatalokat segíti munkatapasztalatot szerezni, akik már nem tanulnak és még nem dolgoznak. Czomba Sándor szerint a kormányzati programok, valamint az ország keleti és déli régióiban nagy számban induló beruházások segíthetnek a fiatalok elhelyezkedésében, a foglalkoztatottság növelésében.


 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.