Jelentős fordulat az ipari termelésben

Végre éves alapon is nőtt az ágazat teljesítménye.

2024. 04. 05. 8:38
Kecskemét, 2015. március 27.
Mercedes CLA Shooting összeszerelése a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2015. március 25-én. A gyárban három éve kezdték meg a B-osztályú, 2013-ban a CLA, majd 2015-ben a CLA Shooting autók gyártását.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Mercedes CLA Shooting összeszerelése a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén februárban az előző év azonos időszakához képest 13 hónap után újra nőtt az ipari termelés volumene, a növekedés mértéke 1,8 százalékot tett ki. A teljesítmény bővülése az előző hónaphoz képest még magasabb volt, januárhoz képest 3,5 százalékkal emelkedett az ágazat teljesítménye – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. 

A rendkívül pozitív eredményekhez a feldolgozói alágak többsége hozzájárult, különös tekintettel a járműgyártásra, valamint az élelmiszer, ital- és dohánytermékek gyártására. 

A javuló belső kereslet mellett az ipari teljesítmény alakulását kedvezően befolyásolta az export volumenének kismértékű növekedése is. Mindezen túlmutatóan a termelési kondíciók pozitív változását a Vörös-tengeri szállítási útvonalak januári akadályoztatását követően, a hosszabb útvonalon helyreálló beszállítói láncok is támogatták – részletezte közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Hozzátették: a kormány 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés mértékét, amely érdekében elengedhetetlen az ipar teljesítményének további bővítése. Ezt a kormány többek közt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal, a Széchenyi-kártya programmal, valamint az Élelmiszeripari beszállító-fejlesztési programmal segíti. Az ipari termelés volumenének növekedéshez emellett az otthonfelújítási program is érdemben fog hozzájárulni.

A korábbi adatok szerint idén januárban az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,1 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, három alág (élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása; kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás; egyéb feldolgozóipar) kibocsátása nőtt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. decemberinél 1,1 százalékkal kisebb volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.