Régiós szinten az üzemanyagárak, két új autómárka érkezik

Elérték a régiós átlagot a hazai üzemanyagárak, eredményes volt a kormány fellépése. Elindult a 30 év feletti álláskeresők támogatási programja, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szerint a magyar GDP jövőre igen jelentősen, 3,5 százalékkal bővül. Két új autómárka is érkezik Magyarországra, miközben az itthon gyártott autók darabszáma is nőtt. Heti összefoglaló.

2024. 05. 19. 6:10
Lélektani határ alá mehet a benzin ára hétfőtől Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább mérséklődtek az üzemanyagárak, a benzin árát 43 forinttal, a gázolaj árát pedig 56 forinttal csökkentette áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest a kormány – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett számaira hivatkozva. A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Magyarország után Szlovákiában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 15 forinttal.

Hétfőtől újból csökken az üzemanyagok ára, ezt péntek délután jelentették be. Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon

Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint öt százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint tíz százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára. A benzin ára öt forinttal 607 forintra, a gázolaj ára négy forinttal 605 forintra csökkent. 
 

Nagy Márton bejelentést tett: 30 év felettieket célzó támogatások indulnak el

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy a hazai munkaerő-tartalék 300 ezer ember, ezt a csoportot szeretnék megmozgatni.

Az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint, célja a 30–64 éves álláskeresők és inaktívak elhelyezkedésének segítése. Kiemelten támogatják a hátrányos helyzetű állástalanokat, egyebek mellett bértámogatással, valamint lakhatási, utazási és képzési támogatással.

A  nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak korábban úgy nyilatkozott, nem gondolja, hogy döcögne a források kifizetése. Azok az uniós pénzek, amelyek fel lettek szabadítva – ilyen a Ginop Plusz, az IKOP Plusz a KEHOP plusz vagy a TOP plusz – rendben haladnak.

 

Jövőre a térség átlagánál gyorsabb növekedést vár hazánkban az EBRD

A globális geopolitikai feszültségek ellenére gyorsuló gazdasági növekedés várható idén és jövőre az európai feltörekvő térségben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán Londonban ismertetett friss regionális előrejelzése szerint.

A bank Magyarországon az idén a közép-európai és balti EU-gazdaságok átlagával megegyező, jövőre az országcsoport átlagánál gyorsabb gazdasági növekedést vár.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet a kilenc közép-európai és balti EU-gazdaságban – Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Lettországban, Litvániában és Észtországban – 2024-re átlagosan 2,2 százalékos, 2025-re 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Az EBRD várakozása szerint a csoporton belül a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal bővül.

 

Két új autómárka érkezik Magyarországra

Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon, a SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten írták alá a SERES Group és a Duna Autó cégcsoport képviselői.

A megállapodás szerint a Duna Autó a kínai gyártónak a NEV (new energy vehicle, új energiákkal hajtott) kategóriába sorolt SERES-modelljeit, valamint a DFSK márka hagyományos és elektromos személyautóit és kisteherautóit fogja forgalmazni. A tervek szerint az év végéig négy-hat kereskedésben kezdik meg a két márka forgalmazását, egy év alatt 10-15-re bővülhet a számuk. A jövő év végére a SERES 1000–1200 jármű eladásával egyszázalékos piaci részesedést remél a magyarországi újautó-piacon.

Eközben az itthoni gyártásra sem lehet panasz, közölte Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója a szervezet járműipari konferenciáján csütörtökön Budapesten. Ismertette: tavaly több mint 507 ezer jármű készült Magyarországon.

– Az elmúlt időszak fejlesztései és a hamarosan elkészülő beruházások eredményeként néhány éven belül évi egymillió fölé kerül az itt gyártott autók száma. Európában erre a jelenleg csak öt ország képes – tette hozzá.

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban

A kormány a népszerű pályázat útján 75 milliárd forinttal támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében. A zöldenergia termelésére és tárolására ösztönző felhívás újabb szakaszába lépett, megtörténtek az első utalások. A legfrissebb adatok szerint már mintegy 11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást – ismertette az Energiaügyi Minisztérium. A Napenergia plusz programban a kormány ingatlanonként akár ötmillió forint támogatást kínál a családok fejlesztéseihez. A napelem és energiatároló egyidejű beszerzésével a háztartások önellátási képessége erősödik, áramszámlájuk csökken.

A tiszta forrásból megtermelt zöldenergia saját célú, helyi felhasználása érdemben mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését is. A program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.