Brexitalku: sikert ígér May

Theresa May az Ír-sziget átjárhatóságának biztosítására tett ígéretet kedden Belfastban. A brexittel bajlódó miniszterelnök az igazi csatát azonban csak holnap vívja, amikor is Brüsszelben kell eladnia a kilépésre vonatkozó terveit.

Judi Tamara
2019. 02. 06. 0:08
British PM May in Belfast for Brexit address
Belfastot különösen aggasztja a kilépés mikéntje Fotó: MTI/EPA/Aidan Crawley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a brit kilépési megállapodás leginkább kényes részén, az ír tartalékmegoldáson dolgozik a brit miniszterelnök, aki tegnap kétnapos látogatást kezdett Észak-Írországban. Theresa May tegnap Belfastban beszélt üzleti vezetők előtt, és újfent ígéretet tett az írkérdés rendezésére. Mint mondta, nem fogja hagyni, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között ismét a múltat felidéző határellenőrzési rendszer alakuljon ki.

May újságírói kérdésre azt is elárulta: jelenleg nem az ír tartalékmegoldás teljes cseréjére törekszik, hanem változtatni szeretne rajta. Ennek eredményességét már holnap láthatjuk, ugyanis a brit miniszterelnök visszatér Brüsszelbe, hogy az uniós vezetőket is értesítse kilépési terveiről. Borítékolható, hogy nem lesz könnyű dolga: hiába kapott otthon parlamenti felhatalmazást az ír megoldás megváltoztatására, az uniós vezetők és a kérdésben érintett másik fél, Írország eddig rendre elutasították a felvetést.

Belfastot különösen aggasztja a kilépés mikéntje
Fotó: MTI/EPA/Aidan Crawley

May helyzetét tovább ronthatja, hogy Leo Varadkar ír kormányfő egy nappal korábban látogat Brüsszelbe, ahol Jean-Claude Juncker bizottsági, illetve Donald Tusk tanácsi elnökkel találkozik. Szintén árulkodó, hogy a londoni parlament brexitügyi bizottsága már hétfőn kopogtatott az uniós intézmények ajtaján ír ügyben, ám Martin Selmayr, az Euró­pai Bizottság főtitkára kizárta a jogilag kötelező erejű változtatások lehetőségét.

Mint ismert, a tartalékmegoldás keretében az Egyesült Királyság, beleértve Észak-Írországot, közös vámuniós szabályozási rendszerben maradna az Európai Unióval, amennyiben nem sikerül időben olyan átfogó kereskedelmi megállapodást elérni, amely feleslegessé teszi e mechanizmus alkalmazását. A brexit­párti kritikusok szerint ez azzal fenyeget, hogy a britek beláthatatlan ideig a vámuniós rendszerben maradnak.

A mechanizmus különösen aggasztó Észak-Írország számára: a May-kormányt kívülről támogató Demokratikus Unionista Párt (DUP) épp erre hivatkozva utasította el jelenlegi formájában a brexitalkut. Tegnap Arlene Foster DUP-vezető ismét a mechanizmust nevezte a megegyezés útjában álló „mérgező” problémának.

Szerinte az EU egyszerűen fittyet hány az észak-írországi unionista érdekekre. A DUP álláspontját némileg árnyalta a Financial Times tegnapi cikke: a londoni gazdasági lap információi szerint – tartva a megállapodás nélküli brexit negatív hatásaitól – Arlene Foster hajlandó lenne megkegyelmezni May alkujának. Mint írták, Foster ezen a ponton bármilyen – ám bizonyosan jogi kötőerővel rendelkező – garanciát elfogadna a brit miniszterelnöktől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.